Nezavisni stav

Djeci treba više pažnje

Širom svijeta je obilježen Međunarodni dan djeteta, a u BiH ovaj dan je obilježen sa naglaskom na srećno djetinjstvo.

Istina, za većinu djece u BiH moglo bi se reći da imaju srećno djetinjstvo, mnogo srećnije nego u nekim drugim zemljama. Međutim, pojedini problemi su prisutni i vidljivi u našem društvu, čiji su uzročnici kako roditelji, tako i učitelji, nastavnici i čitav sistem. Dijete treba da ima podršku kako svoje porodice, tako i sistemsku podršku, te svi zajedno mališanima moramo omogućiti srećno djetinjstvo.

Ono što Konvencija UN-a o pravima djeteta garantuje za svu djecu je pravo na zdravstvenu zaštitu, što, nažalost, nemaju sva djeca u BiH. Pored toga, u BiH nemaju sva djeca uslove za obrazovanje, za šta je odgovoran sistem. Pretpostavljam da je najviše romske djece koja nemaju uslove za obrazovanje ili zdravstvenu zaštitu, ali djecu ne smijemo razlikovati ni klasifikovati po bilo kom osnovu. 

Djeca danas materijalno imaju više nego što su imali njihovi roditelji, međutim smatram da mališani danas nemaju dovoljno njihove pažnje, ako ni provedenog vremena s njima. Pojedina djeca su u porodicama često izložena svađama i raspravama roditelja. Oni u svojim roditeljima vide svoje idole, oponašaju ih dalje na ulici, igralištu ili školi, te tako lančano reakciju iz kuće prenose i na svoje vršnjake. Na neku djecu ovakva dešavanja djeluju sasvim drugačije, pojedina djeca se povlače u sebe, izdvajaju iz društva i tako postaju predmet ogovaranja i maltretiranja vršnjaka u školama. Njima nije bitno samo ono materijalno, nego i emocionalno, mir i sloga u porodici, što je i možda najbitnije od svih faktora za srećno djetinjstvo.

Vršnjačko nasilje je vidljivo u školama, na igralištima, pred čime svi ćute i zatvaraju oči. Da bi uticali na takve stvari, potrebna je veća posvećenost nastavnog osoblja. Pored pažnje dežurnih nastavnika i učenika, smatram da bi na djecu trebalo djelovati preventivno, edukacijom, te im ukazati na posljedice koje se mogu desiti, kako nasilnicima, tako i žrtvama. Svi bi trebalo da obraćamo više pažnje na svoju djecu, ne samo na Međunarodni dan djeteta, nego svaki dan, jer kakva nam djeca budu danas, sutra će biti i takvi ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije