Nezavisni stav

Dječje suze u apelima za pomoć

Iako su dječje suze i bol najpotresniji okidač za izazivanje emocija kod ljudi, ipak bi svi mi zajedno, kao predstavnici medija, ali i čitavo društvo, trebalo da obratimo pažnju na način kako prikazujemo dijete u javnosti.

To je nešto što zaista treba uzeti u obzir kada izvještavamo o djeci, ali isto tako, ako se podsjetimo u kakvom okruženju živimo, ne mogu do kraja da zamjerim ni kolegama, a ni sebi što ponekad, iz najbolje namjere, posegnemo čak i za tim kako bismo se izborili da ista ta djeca dobiju bolje sutra.

Konkretnih slučajeva ima bezbroj, a kao što rekoh, ako u obzir uzmemo to gdje živimo, onda su dječje suze i emocije ponekad jedini način da natjeramo ljude da im pomognu.

Česte su razne humanitarne akcije, a u njima je fokus u najvećem broju slučajeva na djeci čije djetinjstvo protiče u lošim egzistencijalnim uslovima.

Razmišljajući o svemu onome o čemu su ovih dana polemisali i stručnjaci, ne mogu, a da se ne nađem u procjepu između "ugrožavanja digniteta djeteta" ili "pustiti mališane da još jednu noć legnu gladni".

I u jednom i u drugom se radi o ljudskosti - da li povrijediti dječje dostojanstvo ili ga pustiti da živi bez osnovnog za život, odluka je, priznaćete, veoma teška.

Ono što je priča o djevojčici iz Gračanice, koja je uzburkala javnost, pored razmišljanja o izvještavanju o djeci, iznijela na vidjelo, osim ovog, jeste pitanje i na koji način ubuduće da vjerujemo u humanitarne akcije.

Kako u budućnosti da znamo koja je humanitarna akcija stvarna, a koja nije i, s obzirom na to da živimo u društvu gdje više ničemu ne možemo vjerovati, koji je mehanizam da to utvrdimo?

Bilo kako bilo, jedino i najvažnije u svemu je da se nadamo da u budućnosti uopšte neće biti potrebe da donosimo ovako teške odluke, te da će sva djeca svijeta imati topli dom, tople obroke i sve ono što im je potrebno za zdravo i lijepo djetinjstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije