Nezavisni stav

Doktorski podvig za svaku pohvalu

Pozitivne i dobre vijesti sve je teže pronaći u medijima kada smo svakodnevno bombardovani crnom hronikom, političkim tenzijama, kako u regionu, tako i na svjetskom nivou, i "problemima" iz privatnog života poznatih ličnosti.

Zbog toga me posebno veseli osvrnuti se na pozitivan događaj koji, po mom mišljenju, ne smije proći nezapaženo.

Na Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) prije dva dana izvedene su dvije radikalne uniportal VATS lobektomije karcinoma pluća.

Možda vam to ne znači mnogo, ali govoreći nemedicinskim jezikom, tim ljekara iz Banjaluke i Ljubljane spasio je dva života inovativnom radikalnom terapijom liječenja raka pluća pod kontrolom video-kamere.

Za razliku od klasične operacije uklanjanja karcinoma pluća, uniportal VATS lobektomija ne zahtijeva otvaranje grudnog koša, što ubrzava ne samo operativni zahvat, već i pacijenti već sutra idu kući sa ožiljkom od svega tri centimetra.

Velika pohvala za ljekare koji su u saradnji sa stručnjacima iz Slovenije uveli, a onda i izveli operaciju koristeći ovu metodu, koja po efikasnosti ne zaostaje od otvorene hirurgije.

Lakoća s kojom su doktori novinarima govorili o ovom zahvatu nakon što su jednu osobu već operisali i žurno otišli da spasu još jedan život meni je fascinantna.

Nadam se da će se ovaj pozitivan trend uvođenja novih metoda, kao i saradnje sa drugim kliničkim centrima iz regiona i svijeta nastaviti na UKC RS, jer ovih dana je to najpozitivnija priča u medijima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije