Nezavisni stav

Dosta je crtanja granica na Balkanu

Otkad je svijeta i vijeka, svaki je vojskovođa započinjao rat s uvjerenjem da je rat koji vodi zadnji i da će nakon što on svojom veličanstvenom pobjedom poravna sve račune iz prošlosti konačno za sva vremena zavladati mir.

Tako je bilo i u antici, srednjem vijeku, imperijalnom dobu, pa do današnjih dana. Prvi svjetski rat započele su imperijalne sile s uvjerenjem da ako napadnu sada, dok neprijatelj nije ojačao, imaju jedinstvenu priliku da izvojevaju tu konačnu pobjedu koja će staviti tačku na ratovanje. Isto je mislio i Hitler dvadesetak godina kasnije. Tek nakon te najveće klanice u istoriji čovječanstva kojoj je podleglo 50 miliona ljudi, od čega šest miliona Jevreja u holokaustu i barem milion Srba u balkanskom genocidu, čovječanstvo je konačno shvatilo da dalje ovako više ne može. Osim, naravno, na Balkanu devedesetih, gdje je neko pomislio da je pametna ideja mape ponovo crtati u ljudskoj krvi. 

Nakon svega što nas je istorija naučila, da li neko stvarno misli da kad bi se danas, 2019. godine, ponovo prekrajale granice i stvarale nove države, to konačno stavilo tačku na ratovanje na Balkanu? Da li neko misli da sada, sa iskustvom koje imamo kada su zapadne sile otvorile put nezavisnosti Kosova i time kasnije dale povod Rusiji da anektira Krim, ako bismo dozvolili razmjenu teritorija na Balkanu, baš nikom ne bi palo na pamet da taj presedan iskoristi da sutra traži neku novu razmjenu teritorija?

Ako mene pitate, dosta je bilo. Granice se na Balkanu više nikad ne smiju prekrajati. Period nakon Drugog svjetskog rata je bio period najdužeg mira u istoriji ovog prostora. Nezabilježeno je da je ovdje ikad živjela generacija koja nije iskusila rat. Hoće li iskustvo bez rata imati samo balkanska djeca čiji roditelji odluče da emigriraju?

Neka misli šta god ko hoće, ja kažem: Proklet bio svaki balkanski političar koji priziva novo crtanje granica na Balkanu. A ako mu se želja ikad ostvari, neka svoju djecu šalje da ginu za njegove ideje. Takvima ni milioni mrtvih nisu prevelika cijena. Neka vas žrtve vaših megalomanskih politika proklinju do vječnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije