Nezavisni stav

Druže Tito, ko je ovdje pomahnit'o?

Željko Komšić i Nermin Nikšić. To su imena lidera ljevice, barem nominalnih, koji će biti najodgovorniji za činjenje ili nečinjenje u narednim danima i sedmicama.

Pred političkim strankama građanske orijentacije, koje neki nemušto nazivaju ljevicom (iako su pojedini politički projekti daleko od ljevice kao BiH od Evropske unije) odsutni je politički i historijski trenutak ujedinjenja politika, mišljenja, ideologija, onog načina života koji se protivi nacionalnom konceptu države, koji se protivi mržnji, podijeljenosti, nestabilnosti, radikalizmu bilo koje vrste, nametnutim ekskluzivitetima da sam ja koji se zovem Almedin samo dobar musliman (ovdje namjerno ne govorim Bošnjak) ukoliko volim i podržavam SDA.

Dakako, vratimo se na tren konstataciji da ne možemo govoriti o ljevici. Ideologija ljevice, koliko sam učio u svom ne baš kratkom životu, a učio sam i čitao o tome podosta, baštini tradiciju borbe za običnog čovjeka, za prava radnika, za jednakost, za jednake šanse za svakoga, za onog siromašnog koji je deset puta pametniji od sina priglupog tajkuna, ali mu to ne vrijedi. Ne možemo da govorimo o ljevici, dakle, jer su u samim strukturama pojedinih ovih stranaka ljudi, političari, koji su se obogatili od politike, kojima je i dalje jedini interes udobna fotelja i novih četiri godine guzovače na račun mene i svih vas koji ćemo im dati glas.

Ali možemo govoriti o globalnom pokretu, odsudnom političkom i društvenom momentu, odgovornosti prema državi i budućnosti naše djece, što je veći poriv i snažniji od bilo kojeg i bilo kakvog pojedinca koji je zglajzo u vlastitoj ideologiji, a pojedinci i kriminalu.

Dakle, Nermin Nikšić i Željko Komšić, lideri SDP-a i DF-a. Oni će biti najodgovorniji ukoliko propadne projekat ujedinjenja ovih snaga protiv retrogradnih politika. Njima ćemo svi moći da ispostavimo račun za nečinjenje. Za sujetu. Za borbu za sebe same i interese pojedinaca oko njih, primarno za udobne fotelje u Predsjedništvu BiH, vladama, parlamentima... umjesto borbe za interes mene i vas, običnih građana, i interesa ove države, isisane i izmužene uzduž i poprijeko.

Danas je novi sastanak ljevice na ovu temu. Koliko sam shvatio, od ujedinjenja neće biti ništa zbog sujete ovih ljudi - i dobro je da to na vrijeme znamo. Sada ćemo čekati da vidimo hoće li ovi političari i njihovi najbliži saradnici imati dovoljno mozga, mudrosti, hrabrosti, makar da dogovore zajedničke liste i jednog kandidata za Predsjedništvo BiH na izborima u oktobru koji bi, izvjesno je, pobijedio. Znam samo da neće moći reći da nisu mogli ili nisu znali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije