Nezavisni stav

Državno nasilje

U normalnom i civilizovanom svijetu građanin očekuje samo jednu stvar od vlastite države: da pruži bezbjednosni, pravni i ekonomski okvir da svaki pojedinac dobije poštenu priliku da ostvari svoje lične ciljeve, želje i ambicije.

U ovih dvadesetak godina BiH je pala na ispitu u svakom od ovih segmenata. U bezbjednosnom smislu, čitav niz političkih atentata, ubistava i ugrožavanja lične bezbjednosti nije riješen. Od slučaja Željka Kopanje pa do danas svjedoci smo brojnih primjera politički motivisanog nasilja za koje niko nije odgovarao.

U pravnom smislu ista priča. Kompletna socijalna slika države promijenjena je na kriminalan način, a da niko nikad za to nije odgovarao. Ni ekonomski naša država nije uradila ništa. Plate i penzije najniže su u regionu, produktivnost iznosi tek četvrtinu evropskog prosjeka, a životni standard je skoro na dnu.  

Gdje god se okrenete, naći ćete primjere kako država izigrava svoju jedinu obavezu. Priča oko dvojnih državljanstava s Hrvatskom je tek jedan sićušni primjer u moru primjera u kakvoj haotičnoj državi živimo. BiH je u odgovorima na upitnik EU poslala dva suprotstavljena odgovora: u jednom tvrdi da BiH i Hrvatska imaju potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu, a u drugom da takav sporazum ne postoji.

Ovakvim neodgovornim i amaterskim ponašanjem država dovodi u pitanje pravnu sigurnost stotine hiljada naših građana sa dvojnim državljanstvom. Uz sve ovo, novinari koji pišu o ovakvim temama moraju se suočavati s pritiskom institucija, kao što je juče bio slučaj zbog priče o državljanstvima.

Mnogo je uzroka za ovakvo stanje, a jedan od važnijih je to što je termin građanin na Balkanu samo prazna ljuštura.

 Računa se samo apstraktni kolektivni identitet - vrijediš samo ako pripadaš odgovarajućoj ideološkoj grupi. Ovdje je država samo logistička podrška za identitetsku politiku - ako si istomišljenik zvanične etničke, vjerske ili neke druge ideologije, za tebe je tu i doktor da te pregleda, i službenik da ti izda građevinsku dozvolu i politički činovnik da ti obezbijedi radno mjesto. Zauzvrat, tvoj jedini zadatak je da staneš u odbranu važeće ideologije, pa i po cijenu nipodaštavanja svih univerzalnih građanskih i ljudskih vrijednosti.

U takvom (bes)pravnom okviru atentati, ubistva i političko nasilje samo su prirodno stanje stvari. Ukidanje građanskih vrijednosti uvijek i neminovno na kraju dovede do ukidanja ljudskih vrijednosti. Razmislite malo o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije