Nezavisni stav

Etnička zastupljenost u institucijama

Svako malo pokrene se pitanje nacionalne zastupljenosti u institucijama BiH. Nedavni direktni povodi za ovu temu su manjak nesrba u Kancelariji za veterinarstvo BiH i nedostatak srpskih kadrova u vrhu Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Kad god se govori o ovoj temi, obično se ljudi podijele u dva tabora; jedni smatraju da je dijeljenje po etničkoj osnovi nazadno i da sve što je vezano za etnička pitanja treba potpuno ukinuti, dok je drugima etnička zastupljenost dokaz institucionalne ravnopravnosti, koju ne samo da treba tolerisati već i kodifikovati u zakon i Ustav.

Prije nego što se pozabavimo pitanjem etničke zastupljenosti u institucijama, treba se dotaći pitanja identiteta. Identitet je lično pravo i subjektivni osjećaj svakog pojedinca. A ako se radi o identitetu vezanom za kulturu, porijeklo ili tradiciju, onda se stiču svi preduslovi da se ta grupa može smatrati nacijom. Ovi identiteti su duboko ukorijenjeni i ne možete ih samo obrisati gumicom bez nekakvog genocida ili velikog zločina.

U zemljama u kojima postoji nekoliko takvih odvojenih identiteta nemate izbora osim da ih uvažite, osim ako neko ne planira nasilno iskorjenjivanje "nepoželjnih" identiteta koje subjektivno smatra "nazadnim". I tu dolazimo do pitanja nacionalne zastupljenosti: zemlje poput BiH jednostavno ne mogu normalno funkcionisati ako se svi njeni ustavom priznati identiteti jasno ne uvaže.

Ovo pitanje jeste osjetljivo zato što je tanka linija između ličnog prava na vlastiti ustavni identitet i nacionalizma koji teži da umanji ili ukine "konkurentske" identitete na pozicijama institucionalne moći u državi. Osjećaj identiteta po definiciji nije većinski racionalan, već pretežno emotivan, pa je podložan političkim manipulacijama.

Da bi se pitanja identiteta mogla kanalisati na pravi način, potrebno je funkcionisanje institucija i pravne države. Tek kad se u državi svi identiteti budu osjećali komotno, može se očekivati smanjenje zloupotreba pitanja identiteta.

A tu je pitanje nacionalne zastupljenosti u institucijama jako važno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije