Nezavisni stav

Evropski ćorci

Evropska unija malo-malo pa prijeti Bosni i Hercegovini nekim sankcijama i u većini slučajeva na tome i ostane.

Posljednji primjer je Energetska zajednica koja je krajem prošle sedmice konstatovala da Bosna i Hercegovina već godinama krši evropske odluke o usvajanju komplementarnog zakonodavstva za sektor gasa u BiH. Odlučila je da se primjena sankcija odgodi za dodatnih šest mjeseci, a slične odluke o odgađanju donesene su i u proteklom periodu.

Evropska unija se prema Bosni i Hercegovini ponaša kao teta u vrtiću koja djeci prijeti da ukoliko ne odrade nešto kako su se dogovorili će dobiti drakonsku kaznu. I šta se dogodi? Ništa. Teta i dalje prijeti, a djeca i dalje tjeraju po svom.

Sankcije, bar tako misli Evropa, najbolje su oružje da se u Bosni i Hercegovini neke stvari pokrenu sa mrtve tačke. Međutim, to u Bosni i Hercegovini ne pije puno vode. Razloga ima milion, od političkih nesuglasica pa da balkanskog inata. Naši vlastodršci teško pronalaze zajednički jezik, uz obrazloženje: "Eto, pokušali smo, ali nismo uspjeli jer sagovornici sa druge strane stola nisu bili fleksibilni." I tako u krug. Dokle, niko ne zna.

Evropska unija sa Bosnom i Hercegovinom igra se igre mrkve i štapa, samo što nikako magarac (čitaj BiH) ne uspijeva da dođe do ovog povrća, koje ima mnogobrojna ljekovita svojstva i koja bi mogla i nas da izliječe. Ali dok magarac obožava mrkvu i trči za njom, mi ne trčimo prema Briselu, štaviše, mi bježimo od njega iako su svima puna usta EU.

Jedno je sigurno, EU puca ćorcima, koji nemaju nikakav učinak osim što preplaše onog sa druge strane nišana. A mi nismo neki strašljivi. Samo šta kada Brisel odluči da ćorke zamijeni bojevom municijom? Neka nam je tada Bog na pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije