Nezavisni stav

Evropski izbor

Proevropske stranke su se u Evropskom parlamentu ovog puta uspjele provući kroz iglene uši. Nacionalističke, antievropske i populističke stranke osvojile su četvrtinu mjesta u Evropskom parlamentu, a u Italiji i Francuskoj su čak izbile na prvo mjesto.

Razlozi za ovo su višeslojni. Neki se tiču pitanja evropske istorije i različitih interesa koje evropske zemlje imaju. Tu je svakako i procjep između bogatijeg sjevera i zapada i siromašnijeg istoka i juga. Evropska komisija je puno učinila da se ekonomske razlike smanje investiranjem u siromašnija područja, ali razlike koje su nastajale decenijama ili čak vijekovima ne mogu se ispraviti preko noći.

Evropske zemlje imaju i različite spoljnopolitičke interese, a tome smo i mi na Balkanu nedavno mogli svjedočiti, o razlikama koje su se pojavile zbog pristupa dijalogu Beograda i Prištine.

Dio problema nastao je i zbog različitih gledanja na pitanja migrantske krize, a dio Evropljana, ruku na srce, nije odmakao dalje od Balkana kad je u pitanju shvatanje šta znače ljudska prava i kako se ona trebaju braniti.

Što se tiče našeg regiona, dobra vijest je da su pobjednici izbora ujedno zagovornici i evropskih integracija zapadnog Balkana. Istina, ne slažu se svi o brzini procesa, ali, ako ćemo biti iskreni, dobrim dijelom smo za lošu percepciju sami zaslužni.

Proevropske snage imaće dovoljno ruku u Parlamentu da izaberu proevropsku komisiju koja će nastaviti štititi evropske vrijednosti i brinuti se za što ravnomjerniji razvoj zemalja članica. Narednih pet godina treba da iskoriste da se što više približe građanima i da zajednički nastupaju prema velikim globalnim igračima, braneći ne samo evropske interese, već interese liberalnog poretka, poštujući i prava svakog naroda na svoj kulturni identitet.

Što se tiče našeg regiona, mi se moramo potruditi da naš evropski put shvatimo ozbiljnije. Ako tako bude, lakše ćemo EU ubijediti da je i nama tamo mjesto.

Bilo šta suprotno od ovog, toliko je strašno, da o tome ne želim ni da razmišljam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije