Nezavisni stav

Haos na biračkim spiskovima

Jedina birokratska procedura u BiH koja je građane poštedjela da u redovima stoje pred šalterima, obijaju pragove raznih institucija i prikupljaju papire je upis u centralni birački spisak.

Tu sve funkcioniše besprijekorno.

Potrebno je samo podnijeti zahtjev za ličnu kartu i po automatizmu ste registrovani za glasanje, a jednim klikom miša tačno se može vidjeti mjesto na kojem popunjavate svoj glasački listić.

Međutim, te ažurnosti nema kada je brisanje imena preminulih osoba u pitanju i tu BiH već pokazuje svoje pravo birokratsko lice. Na biračkim spiskovima nalaze se ljudi koji već 20 godina nisu među živima i što je najgore - svi se prave nevješti, prebacuju odgovornost jedni na druge i jednostavno ne žele da se to pitanje rješi, i pored toga što se o njemu govori već godinama.

Matični uredi krive ministarstva unutrašnjih poslova, a ovi opet matične urede i Agenciju za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, koja s druge strane smatra da to pitanje treba da riješi Centralna izborna komisija, i tako ukrug već decenijama.

Tako smo danas došli u situaciju da imamo skoro isti broj birača i stanovnika u BiH. Samo u posljednjih nekoliko godina u centralni birački spisak upisano je skoro 100.000 novih birača i iz izbora u izbore, iz godine u godinu, taj broj se konstantno povećava, što je apsurdno ako se uzme u obzir da gotovo svi statistički podaci govore o većem broju umrlih nego rođenih.

Sudeći prema sadašnjem centralnom biračkom spisku, u BiH gotovo da nema maloljetnih osoba, tako da je spisak, kao i manje-više sve ostalo u BiH, odavno izgubio vjerodostojnost i gotovo je sigurno da nikome u BiH, barem u doglednoj budućnosti, neće pasti na pamet da ga ažurira i pročisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije