Nezavisni stav

Heroji iz komšiluka

Zapamtimo ime Dejana Gvozdena, hrabrog policijskog inspektora iz Gradiške, koji je iz Jadranskog mora spasio dvoje djece. Slavimo i legendarnog Zorana Mijića Mrmija iz Kozarske Dubice, čiji bi slični podvizi uskoro mogli dostići dvocifren broj. Divimo se takvim ljudima. Ljudinama.

Teško je i pobrojati heroje koji su u proteklih godinu dana pokazali da u njima kuca junačko srce.

Niz njih je skočio i u vatru i vodu, ne da bi ih neko zbog toga tapšao po ramenu, već zato što su to smatrali svojom ljudskom obavezom.

Međutim, u nizu beznačajnih informacija koje nas svakodnevno bombarduju, zbog čega ih je nemoguće izbjeći, poput toga šta je danas obukla Luna i šta su joj poručili Sloba i Kija, pravi junaci našeg doba ostaju u sjenci.

Imamo se čime pohvaliti, ali heroje koji nam žive u komšiluku pamtimo dan ili sedmicu, dok oni koji u svoju biografiju mogu malo šta plemenito da upišu nikako da padnu u zaborav.

U ovoj zemlji, baš kao i u većini u regionu, sve je na ivici propasti. Tone ekonomija. Za njom se obrušava i optimizam. Lopovi su na vrhu, a pošteni narod na dnu. Rijetko šta uliva vjeru u bolje sutra.

Tračak nade, ipak, možemo pronaći u ljudima kao što je Dejan, jer je pokazao da nije kukavica, da nije sebičan. Da je spreman da rizikuje život. Da je neustrašiv. Da ne bježi od opasnosti. Da ne okreće glavu od problema.

Imamo heroje. Imamo se na koga osloniti. A to je čovjeku najbitnije u teškim vremenima. Baš ovakvim, kakve preživljavamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije