Nezavisni stav

Hiljadarka

Vlast i poslodavci u Republici Srpskoj za narednu godinu su postavili sebi cilj da prosječnu platu podignu na hiljadu maraka, kako bi se koliko toliko podigao moral radnika, koji sada već utabanim stazama i u kontinuitetu napuštaju zemlju.

S obzirom na to da trenutna iznosi oko 880 maraka, to znači da će u 2019. u prosjeku svakog mjeseca ona rasti deset maraka, što će biti teško, ali ne i neostvarivo.

Međutim, da ne bi bilo zabune, riječ je o prosječnoj plati, a ona je u stvari zbir svih plata koje zarađujemo, podijeljen brojem zaposlenih, što znači da može da dostigne iznos od hiljadu KM, a da dobar dio radnika od toga ne osjeti nikakvu korist.

Primjera radi, prosječna zarada ministra u vladi i radnika u nekoj od fabrika obuće je oko 1.500 maraka, što pokazuje kako je statistika u stvari svojevrsni bikini koji otkriva sve, a ne pokazuje ništa.

Ono što ulijeva optimizam je to da je vlast prvi put progledala očima privrednika i tako većinu njihovih zahtjeva i prijedloga prihvatila i uvrstila u program ekonomskih reformi, a da se i dosadašnji dogovori uglavnom poštuju.

Poslodavcima na ruku ide i činjenica da će se kontinuitet vlasti održati, a to se ne može ignorisati s obzirom na sve procedure i gubljenje vremena prilikom formiranja nove.

Ono što, pak, brine je indolentnost sindikata, koji bi u ovom slučaju mogao da odigra korektivnu ulogu u kojoj bi pratio šta se dešava u vezi s rastom plata i koliko druga dva socijalna partnera napreduju u donošenju neophodnih rješenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije