Nezavisni stav

Ignorisanje Ustavnog suda BiH

​Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, a oni koji ih ne poštuju, prema zakonu, biće kažnjeni zatvorskom kaznom.

Tako je po zakonu, ali u normalnim zemljama. Međutim, u BiH onaj ko ne poštuje odluke ili naredbe Ustavnog suda BiH bude nagrađen, što dovoljno govori i o državi i o pravosuđu, koje iz dana u dan pokazuje da ne funkcioniše i da je nesposobno da odgovori vremenu u kojem se nalazi.

Tužilaštvo BiH već mjesecima neće da sprovede naredbu Ustavnog suda BiH i odluči o prigovorima na obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka ulica". I prije odluke Ustavnog suda Tužilaštvo se oglušilo na 21 prigovor žrtava i njihovih porodica na odluku da se obustavi istraga u vezi sa zločinom u Dobrovoljačkoj ulici. Da apsurd bude veći, tu odluku o obustavi istrage donio je međunarodni sudija s Novog Zelanda i to samo nekoliko dana prije nego što je zauvijek napustio BiH, a Tužilaštvo BiH, kako bi opstruisalo rješavanje tih prigovora, kao pravi profesionalci, naučeni od svojih političkih mentora, formirali su tim koji treba da radi na tome. Taj tim u pet godina sastav je mijenjao šest ili sedam puta, sastančio i vijećao unedogled i na kraju ništa nije odlučio.

U vrijeme donošenja naredbe Ustavnog suda BiH da se mora odgovoriti po prigovorima v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH bila je Gordana Tadić, koja je i pored toga što nije ispoštovala tu naredbu najveći favorit za preuzimanje šestogodišnjeg mandata glavnog tužioca.

Tako je to u BiH, u pravosuđu i politici posebno, umjesto na optuženičku klupu - odeš na funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije