Nezavisni stav

Izbori u Mostaru

Izbori u Mostaru zakazani su za 20. decembar ove godine. Ovu odluku Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je u četvrtak, a odmah nakon toga oglasili su se predstavnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji su negodovali zbog ovakve odluke komisije uz obrazloženje da lokalne izbore i izbore u Mostaru treba održati u isto vrijeme.

Ne znamo šta su namjere HDZ-a i SDA, koji su već decenijama partneri u vlasti u Mostaru i koji već deceniju vladaju ovim gradom, čiji građani deset godina nisu imali mogućnost da biraju vlast, ali znamo da ovakva odluka CIK-a ne odgovara HDZ-u i hrvatskim strankama okupljenim oko njega, koji je učesnik u pregovorima i potpisnik sporazuma. I dok HDZ reaguje i traži da CIK poništi odluku, SDA mudro šuti.

CIK BiH, kažu upućeni, i nije mogao donijeti drugačiju odluku s obzirom na to da su oba doma Parlamentarne skupštine usvojila izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar po hitnom postupku i nisu omogućili u tim izmjenama da se skrati rok za raspisivanje izbora u Mostaru. Jedino tako bilo bi moguće isti dan održati lokalne izbore i izbore u Mostaru.

Kako bilo, čini se da će izbora u Mostaru ipak biti, a šta će se dalje dešavati neizvjesno je s obzirom na to da imamo situaciju u Federaciji BiH da su opšti izbori okončani u oktobru 2018. godine, a da još nemamo izvršnu vlast u FBiH. Tako je moguće da izbori u Mostaru budu provedeni, a da neka od stranaka odluči da zbog "neregularnog CIK-a" blokira implementaciju rezultata izbora.

Pitanje je šta su namjere suverenih vladara Mostara SDA i HDZ-a. Čini se da ćemo pričekati kraj godine da vidimo šta će se desiti i šta je bio stvarni cilj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije