Nezavisni stav

Izborna reforma

Temelj svakog demokratskog društva su slobodni i transparentni izbori.

Postoji mnogo prijedloga i ideja za izbornu reformu. Nedavno je i Politička škola Savjeta Evrope iznijela svoje ideje kako poboljšati izborni proces, a i šef Delegacije EU je "Nezavisnim" u intervjuu poručio da je i EU zainteresovana za ovu reformu.

Ono što je, po mom mišljenju, ključno je učiniti napor da se ukloni i najmanja sumnja da birački odbori koje postavljaju političke partije pogrešno izbroje glasove. S tim u vezi, elektronsko glasanje ili makar skeniranje glasačkih listića bilo bi neophodno. Iako ovi uređaji koštaju, uvođenjem ovih sistema uz nadzorne kamere mogao bi se smanjiti broj posmatrača, i time ostvariti određene uštede.

Takođe, potrebno je pod hitno donijeti mjere da se spriječi korištenje javnih resursa u izborne svrhe. Tu ubrajam ne samo korištenje službenih vozila za stranačke mitinge, već i mnogo otvorenije agitovanje za pojedine partije, poput famoznog donošenja spiska s potpisima ljudi koji će se obavezati da glasaju za određenu stranku.

Sasvim sigurno, potrebno je nešto uraditi i da se riješi problem "papaka", odnosno preletača koji izbore dobiju u okviru jedne stranačke liste, a onda za ličnu korist poslije izbora promijene stranku. Iako zatvorene liste imaju svoje probleme, naša praksa je pokazala da bi ti problemi sigurno bili manji kada poslanici promjenom stranke ne bi mogli sa sobom odnijeti i mandat. Ja bih ovaj problem riješio tako što bi svako ko osvoji veliki broj pojedinačnih glasova bio i vlasnik mandata, a oni koji mandat dobiju zahvaljujući stranci ne mogu mandat odnijeti sa sobom.

U okviru nekih konferencija proteklih godina sam zagovarao uvođenje elektorskog sistema, makar za rješavanje problema izbora hrvatskog člana Predsjedništva. Time bi se mogla ispuniti i odluka "Sejdić i Finci", a ujedno zadovoljiti nacionalni i građanski interesi.

Sve u svemu, postoji mnogo dobrih ideja za reformu izbornog sistema, ali bojim se da je premalo političke volje da se stanje izmijeni. Očigledno će se građani BiH morati sami izboriti za slobodne izbore. Ako im je do toga stalo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije