Nezavisni stav

Izlaz iz ćorsokaka

Hoće li formiranje vlasti na nivou BiH izaći iz ćorsokaka, da li odluka SNSD-a da ipak u petak uputi imena članova parlamentarnih tijela (komisija) Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH znači da su lideri na tragu nekog dogovora?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje kad smo svjedoci da su lideri stranaka koje su dobile povjerenje većine na izborima koji su u BiH održani prošle godine već nekoliko puta pokušavali dogovoriti formiranje Vijeća ministara BiH.

Ni građani više nisu optimistični kada je u pitanju dogovor. Sve se svodi na priču "dogovorili smo se da se dogovorimo". Tako je bilo više puta, potpisivani su sporazumi, principi, ali se čini da većina onih odgovornih za deblokadu nije principijelna.

Hoće li i dalje biti uslovljavanja, ko je spreman da popusti, jer, kad govore u javnosti, niko od lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, nije spreman na ustupke, ali se čini da su razgovori "iza zatvorenih vrata" u drugačijem tonu.

Sa druge strane, da li će biti dovoljno odblokirati Parlamentarnu skupštinu BiH nakon imenovanja komisija, jer je sad pitanje kako dalje, ko će pokrenuti inicijativu za sljedeći sastanak tri lidera, hoće li tog sastanka u narednoj sedmici biti i šta uopšte znači deblokada ukoliko u što skorijem roku ne bude zakazana sjednica?

Teško je procijeniti kako će se dalje situacija odvijati i šta uopšte znači potez SNSD-a, koji nije ustupak Izetbegoviću, nego je odgovor na potez koji su povukli poslanici opozicije iz RS u Predstavničkom domu BiH, predvođenim liderima tih parija Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem, koji su odlučili da pokrenu proceduru izmjene Poslovnika u ovom domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije