Nezavisni stav

Japanski političari i mi

Prije nešto više od pet godina Hideo Jamazaki, tadašnji ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, poručio je političarima u BiH da su "korumpirana i bezobrazna kasta, koja vodi računa samo o vlastitim interesima, oglušujući se o potrebe siromašnih".

Kao primjer ambasador je tada naveo bespotrebne pratnje političara i istovremeno se zapitao ko su zvaničnici BiH kojima se dodjeljuje policijska pratnja, koliko se novca za to izdvaja i da li postoje objektivni razlozi za takve sigurnosne mjere. "Postoje li bolji načini trošenja novca poreskih obveznika u BiH", upitao se tada ambasador Japana, zemlje u kojoj, kako je on tada tvrdio, samo premijer ima pravo na vožnju pod pratnjom.

Za razliku od Japana, koji ima malo manje od 130 miliona stanovnika i u kojem samo jedan čovjek ima pravo na vožnju pod pratnjom, u BiH bez ikakve potrebe pedesetak zvaničnika, premijera, predsjednika, ministara, generala itd. bez rotacija, treptača i sirene ne izlazi na ulicu među obični svijet. Bahatost, arogancija, drskost, bezobzirnost pa i primitivnost takvih pratnji ne može se riječima opisati, a ko je ikada na bilo kojem dijelu puta sreo takvu kolonu, jasno mu je o čemu se radi. Saobraćajna pravila i zakoni za njih ne vrijede, ograničenja, pravo prvenstva, pješački prelazi i semafori takođe, a o punim i duplim punim linijama da i ne govorimo.

Na pratnju Kurte i Murte i njihovu policijsku zaštitu u Bosni i Hercegovini bace se desetine miliona KM, a svaki pokušaj da se to smanji bude odbijen u startu ili se procedure toliko zakomplikuju da i oni najuporniji odustanu od svega. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH predložila je rješenje za uštedu oko četiri miliona KM samo za pratnju funkcionera na nivou BiH, ali taj prijedlog od institucije do institucije šeta već sedam godina i politika, jednostavno, neće da ga usvoji, jer vjerovatno se vode logikom da je bolje da oni imaju pratnju nego djeca besplatne udžbenike.

Niko ne spori da najviši funkcioneri treba da imaju pratnju, ali što je previše - previše je, s obzirom na to da s rotacijama putevima BiH krstare i oni za koje 90 odsto stanovnika nikada nije čulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije