Nezavisni stav

Javna uprava

Najnovije istraživanje o povjerenju građana u javnu upravu pokazalo je da građani BiH nemaju baš visoko mišljenje o vlastitoj javnoj administraciji.

Iako je donekle poraslo povjerenje građana u digitalne usluge, treba jasno naglasiti da je to dio reforme koju su nam donijele zemlje Zapada, prvenstveno EU, tako da taj dio jačanja povjerenja u javnu upravu nije prevelika zasluga domaćih političara.

Međutim, mislim da se u (ne)povjerenju građana u javnu upravu u zemlji krije mnogo dublji problem, koji bi, ako ga ne riješimo na vrijeme, mogao biti trajna prepreka uspostavljanju efikasne javne uprave u koju građani imaju puno povjerenje.

Veliki dio građana se i dalje boji službenika koji rade u javnoj upravi. Još nije u dovoljnoj mjeri porasla svijest o tome da su službenici plaćeni od strane poreskih obveznika da rade za njihov račun, a ne obrnuto. Tu, naravno, nisu krivi (samo) državni službenici, jer se oni ponašaju u skladu s ustaljenim normama kako se u društvu percipira njihov rad.

U reformi javne uprave BiH, koja je u toku, ipak postoji jedna olakotna okolnost, koje nije bilo ranije, a ona se odnosi upravo na digitalizaciju. Naime, što više javnih usluga budemo mogli obavljati putem interneta, biće manje direktne interakcije sa državnim službenicima, a to će, opet, značiti bolju, kvalitetniju i jeftiniju javnu uslugu.

I sami službenici su, naravno, obični ljudi od krvi i mesa kao i građani koji se službenicima obraćaju. Ne postoje ovdje dobri i loši. Najveći problem je ono što kolokvijalno nazivamo "nedostatak političke volje", odnosno nespremnost partija na vlasti da reformom javne uprave izgube važnu polugu moći u smislu zapošljavanja svojih kadrova u javnim organima s jedne strane i direktan uticaj na javne poslove s druge.

Da bi reforma javne uprave uspjela, a građani dobili kvalitet koji očekuju, biće, dakle, potrebna promjena svijesti o tome šta javne usluge u stvari znače. A da bi do te promjene došle, biće potrebno vrijeme.

Kao i u svemu, kvalitetne promjene ne mogu doći preko noći. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije