Nezavisni stav

Javne investicije

Javne investicije u bilo kojoj zemlji ne služe samo unapređenju stanja javne infrastrukture i poboljšanju kvaliteta funkcionisanja javnih institucija. Javne investicije uvijek sadrže i komponentu pomaganja domaćim kompanijama da putem javnih kredita dođu do posla, kako bi povećali zaposlenost, poboljšali reference za nastupe na stranim tržištima i popravili bilanse na svojim računima.

Da bi javne investicije ostvarile oba cilja na pošten i transparentan način, od krucijalne važnosti je kontrola utroška sredstava, postojanje kvalitetnog nadzora obavljenih radova i otvorena javna debata o projektima koji su stvarno potrebni društvu, kako se poslovi ne bi izmišljali samo da bi pogodovali kompanijama bliskim vlastima.

S tim u vezi ohrabruju sve češće najave na Balkanu da će i domaći i evropski organi ubuduće voditi više računa o tome kako se koriste krediti koje daju međunarodne finansijske institucije. Nije se jednom desilo da se ovdje izmišljaju projekti koji se provode netransparentno, bez dobro utemeljenog javnog argumenta, koji se onda daju pogodnim kompanijama, a koje, onda, pomažu finansiranje političkih kampanja stranaka koje su im pomogle da do poslova dođu.

Osnovni uslov za bilo koji međunarodni kredit mora biti potpuna transparentnost i razumna opravdanost poslova koji se planiraju finansirati. Sve suprotno tome urušiće i ovo malo pravne države što je još ostalo i dovesti do potpune tajkunizacije društva uz dalje suzbijanje osnovnih ljudskih prava i političkog pluralizma.

Javne investicije nisu samo bitne za projekte koje finansiraju. One su i nezamjenjiv alat koji može ojačati pravnu državu i smanjiti parazitske političke uticaje koji se olako pokušavaju domaći javnog novca.

Zato su javne investicije odličan indikator stanja našeg društva - tek kada se projekti koji nam stvarno trebaju budu finansirali na transparentan način, znaćemo da smo na dobrom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije