Nezavisni stav

Jezero s NASA piše istoriju

Ovih dana počeo je projekat Američke aeronautičke i svemirske administracije koji će, kako god da se završi, ispisati novu stranicu svjetske istorije.

U "najlošijem" slučaju NASA misija "Mars 2020" ispisaće istoriju time što će ljudska vrsta prvi put na nekom svemirskom tijelu izvan Zemlje pustiti da poleti objekat izgrađen ljudskom rukom.

NASA je, naime, napravila helikopter "Indžinjuiti" specijalno prilagođen marsovskoj atmosferi koja je sto puta rjeđa od atmosfere na Zemlji.

U NASA trenutak kad "Indžinjuiti" poleti na Marsu već zovu "Momenat braće Rajt", aludirajući na zimu 1903. godine kada su braća Rajt na uzvisini iznad američkog gradića Dejtona izveli prvi let u istoriji čovječanstva.

U najboljem slučaju NASA rover "Persiverans" će na Marsu otkriti dokaze života, a od kakve istorijske važnosti će taj trenutak biti - ne treba posebno ni spominjati.

Svi, naravno, već znaju zašto je ovaj trenutak toliko bitan za Republiku Srpsku, BiH, pa i cijeli Balkan. Svi već znaju da će rover "Persiverans" sletjeti na Marsov krater koji je ime dobio po našoj maloj opštini Jezero. Kada NASA svijetu objavi da je na Marsu poletio prvi objekat izgrađen ljudskom rukom ili da su otkriveni znakovi života, u istoj rečenici će se spomenuti i Jezero!

Djeca iz ove male opštine u četvrtak su, zajedno sa milionima ljudi širom svijeta, putem interneta pratila let rovera na Mars. Načelnica opštine već planira ovu istorijsku misiju iskoristiti za promociju opštine, a nada se da će joj u tome pomoći Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Ambasada SAD i NASA. Kejti Stak Morgan, zamjenica šefa ove misije u NASA i geolog koja je igrala ključnu ulogu u izboru lokacije za slijetanje na Mars, za "Nezavisne" je rekla da joj je drago da djeca u Jezeru s interesom prate ovu misiju.

Međutim, da bi Jezero iskoristilo ovu priliku potrebna im je šira podrška. Potrebno je poslati sliku svijetu da smo mi otvoreni za saradnju i da cijenimo kad neko ukaže čast jednoj ovako maloj opštini. Načelnica Jezera i stanovnici te opštine ovaj poduhvat neće moći izvesti sami. Biće im potrebno da naša javnost bude uz njih i da pomogne da se Jezeru otvore sva potrebna vrata. Koliko god se to možda sada ne činilo tako, ali da li će Jezero iz ove priče izvući korist najmanje će zavisiti od njih, a mnogo više od nas ostalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije