Nezavisni stav

Kad zakon boli...

​Priča o dječaku sa autizmom iz Rudog Slavku Mrševiću, koji ima jednu želju - da provede vrijeme sa svojim vršnjacima u školskim klupama do kraja školske godine, dotakla je mnoge građane u RS i BiH, ali tu su se ispriječili zakoni.

Naime, Slavko je završio osnovnu školu u Rudom, gdje je upisao i srednju u želji da se školuje za tehničara drumskog saobraćaja, međutim, s obzirom na to da Slavko nije ni mogao upisati ovo zanimanje, jer nastavni plan i program za ovo zanimanje nisu prilagođeni djeci sa posebnim potrebama, njegovo školovanje je obustvaljeno 2015/2016. godine. Njegova jedina mogućnost za nastavak školovanja je da u skladu sa zakonom upiše prvi razred za zanimanje za koje postoje prilagođeni nastavni plan i program.

Slavku je sada jedina želja samo da provede vrijeme sa svojim vršnjacima u učionici dok oni završavaju srednjoškolsko obrazovanje. Ali, to mu nije dozvoljeno jer je to u suprotnosti sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju u RS i zakon se mora ispoštovati. Naravno, treba prihvatiti zakone i razumjeti nadležne, jer postoji i druga strana priče, ko bi bio odgovoran ukoliko bi se Slavku nešto desilo tokom boravka u školi. Međutim, mišljenja sam da se mogao napraviti presedan u ovom slučaju kako bi mu bila ispunjena jedna od njegovih najvećih želja koja bi svakako uticala na njegovo zdravlje. Ako su česta prisustvovanja drugih, trećih lica, u pojedinim momentima tokom nastave širom škola u RS, da li se i Slavku uz pomoć personalnog asistenta, koji bi boravio s njim u školi i koji bi bio odgovoran za njegovo stanje, mogla ispuniti želja.

Da li je postupanje nadležnih na ovaj način nerazumijevanje koncepta inkluzije u redovno obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju i da li se ona na ovaj način izoluju jer im nije omogućeno školovanje? Inkluzivno obrazovanje je obrazovanje kada djeca sa invaliditetom i bez njega uče zajedno.

Zakoni se moraju poštovati i tu dileme nema, ali se takođe pitam da li se zakoni u ovoj zemlji tako primjenjuju za sve ostalo kao u ovome slučaju?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije