Nezavisni stav

Kakva država, takvi i granični prelazi

Granični prelazi su u katastrofalnom stanju i tek svaki četvrti ispunjava standarde u pogledu infrastrukture.

Na mnogim prelazima nema mokrih čvorova, telefonskih veza ili zaustavnih rampi, što dovoljno govori kakvo nam je stanje na granici. Mnogo je nedostataka na prelazima koji mogu da iskoriste raznorazni sumnjivi tipovi za brojne prevare i kriminalne radnje. Takođe, stručnjaci upozoravaju da stanje na granici može da se odrazi i na bezbjednost države, što je još jedan alarm više.

U UIO BiH, koji je nadležan za održavanje prelaza, kažu, a što je žalosno, da nikada nisu dobili planirani iznos para u budžetu da bi se moglo izvršiti poboljšanje stanja, već svake godine dobiju toliko novca da ne mogu obezbijediti ni minimum servisiranja postojeće, a kamoli izgradnju nove infrastrukture. I Granična policija je pisala nadležnima zbog prelaza, ali bezuspješno.

Turista ili investitor, kada dođe na prelaz, shvati gdje ulazi i vjerovatno pomisli: "Da li sam morao baš da izaberem ovu destinaciju, odnosno zašto da ulažem u ovakvu zemlju kada nemaju ni pošten, sa časnim izuzecima, granični prelaz?"

Kada ulazimo u neku državu, prvo što vidimo su granični prelaz, carinik i granični policajac. Prelazi su ogledalo države i pokazuju kakvo je stanje u njoj, a kod nas je sasvim jasno - katastrofalno. Ili drugim riječima kakva država, takvi i granični prolazi.

Nadležni, a to su Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH, napokon moraju da riješe ovaj gorući problem. Moraju da odriješe kesu, odnosno da u budžetu UIO planiraju više para kako bi se stanje na granici popravilo, a ne da čekamo neku donaciju iz Evropske unije kako bismo neki prelaz uglancali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije