Nezavisni stav

Kakvo društvo, takvo zdravstvo

Dugogodišnji problemi i nesređeno stanje u zdravstvu Unsko-sanskog kantona kulminirali su ovih dana u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, gdje su zbog nedostatka anestetika obustavljeni svi operativni zahvati nad pacijentima, izuzev onih u hitnim slučajevima.

Ovaj problem privremeno će biti riješen pozajmicom koju će bolnica dobiti od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK kako bi se izmirio dio dugovanja prema dobavljačima.

Problemi oko snabdijevanja lijekovima, te medicinskim i sanitetskim materijalom najvažnije zdravstvene ustanove u USK prisutni su godinama, a vremenom su dugovanja prema dobavljačima dostigla iznos od 7,5 miliona, dok su ukupni dugovi Kantonalne bolnice oko 14 miliona maraka.

U proteklim godinama finansijski problemi rješavani su iznova novim kreditima i pozajmicama, pa se vremenom stvarao začarani krug zaduženosti koji je naposlijetku blokirao rad zdravstvene ustanove nad kojom, kao Damoklov mač, vise brojne tužbe i utuženja. I ovoga puta problemi će se rješavati kreditnim zaduženjem, pa je nedavno Vlada USK odobrila Kantonalnoj bolnici "megazaduženje" u iznosu od 13 miliona maraka. Ova sredstva bi trebalo da postanu operativna za dva ili tri mjeseca i isključivo će služiti kako bi se vratila uzdrmana solventnost bolnice.

Skeptici kažu kako će to biti samo privremeno rješenje zbog toga što je njen rad opterećen nizom teško rješivih problema. Naime, zdravstvene ustanove u USK se finansiraju proporcionalno broju zdravstvenih osiguranika koje opslužuju, a njihova obaveza je da pružaju usluge svim pacijentima bez obzira na to da li imaju ili nemaju zdravstveno osiguranje. Ovako uređen sistem stvara velike gubitke jer se ogroman broj pruženih usluga ne može naplatiti, a negativna okolnost je da je zbog malverzacija poslodavaca i migracije stanovništva sve manje osiguranih osoba, pa time i novca za zdravstvo.

Tome treba dodati sve učestaliji odlazak liječnika i medicinskih tehničara u inostranstvo, loš kvalitet zdravstvenih usluga, mizerne lične dohotke i sveprisutnu korupciju, pa se može zaključiti kako stanje u zdravstvu USK grca u velikim problemima. U stvari, može se konstatovati  kako situacija u Kantonalnoj bolnici i ovdašnjem zdravstvu nije ništa drugo nego naličje urušenog sistema u kojem živimo. Kakvo društvo, takvo zdravstvo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije