Nezavisni stav

Kampanja prije kampanje

Izborni period u BiH traje šest mjeseci, odnosno od dana raspisivanja izbora do dana održavanja, a politička kampanja, prema Izbornom zakonu BiH, dozvoljena je samo posljednjih mjesec dana. Međutim, u praksi "dozvoljeno" traje znatno duže.

Generalno, već decenijama politika i političari sve što rade - rade u funkciji izbora i dodvoravanja biračima. Otprilike godinu dana pred svake izbore u institucijama izvršne, ali i zakonodavne vlasti nastaje haos i sa redovnih poslova dio činovnika, kabinetlija i svi zvaničnici prebacuju se na poslove lova na glasove.

Tenderi, zakoni, eventualna povećanja plata, penzija i socijalnih davanja, kao i otvaranje svega i svačega tempiraju se uvijek pred izbore, a uporedo s tim otvara se priča o izdajnicima, stranim plaćenicima, lopovima i patriotama.

Javna preduzeća počnu sa zapošljavanjem stranačkih poslušnika, opštine i lokalna preduzeća takođe, a budžeti i sve ostale aktivnosti se planiraju u kontekstu izbora, a ne potreba naroda i opšteg dobra. Negdje u tom periodu, otprilike pola godine pred izbore, političari se polako, onako hinjski, uvlače među narod, obilaze parastose i crkve i bore se za glasove.

Tako je na terenu. U virtuelnom svijetu i na društvenim mrežama stvar je potpuno drugačija jer tu kampanja nikada ne prestaje, i stranačka vojska 24 sata dnevno sedam dana u sedmici radi, promoviše određenu politiku i političare i, što je najgore, pljuje i vrijeđa sve one koji imaju drugačije mišljenje. Te internet kampanje iz godine u godinu sve su značajnije i prljavije i neophodno je tu oblast zakonski urediti kako bi se, ako ništa, zbog mentalnog zdravlja naroda u BiH, strančarenju, politikantstvu pa i mržnji stalo u kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije