Nezavisni stav

Karijes zvoni na uzbunu

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježen je u srijedu, a podaci da 30 odsto dvogodišnjaka i čak 90 odsto šestogodišnjaka ima karijes mliječnih zuba su šokantni.

Nadalje, prema ovim podacima Zavoda za stomatologiju prosječan dvanaestogodišnjak ima oko sedam pokvarenih zuba.

Kako je moguće da u 21. vijeku u RS i dalje postoje mjesta u kojima osnovnoškolci nemaju četkicu za zube, jer prema riječima stručnjaka, koji su sproveli obimno istraživanje prije nekoliko godina, takvi slučajevi nisu rijetkost.

Stručnjaci upozoravaju i da je za zdrave zube, osim redovne i pravilne higijene, potrebno obratiti pažnju i na ishranu te na učestalost obroka.

Jednostavno, djeca koja često nešto grickaju, posebno ako su to nezdrave namirnice i slatkiši, imaju veće šanse da dobiju karijes.

Da li su za zdravlje zuba djece odgovorni, i u ovom slučaju krivi, samo roditelji ili krivca treba tražiti u širem kontekstu?

Dobrom oralnom zdravlju građana sigurno ne pomaže ni činjenica da, iako na svakom ćošku imamo stomatološke ambulante, čini se da je ono rezervisano samo za one dubljeg džepa, jer liječenje jednog zuba ne može da prođe ispod 100 KM.

Zašto jedino privatne stomatološke ambulante nemaju potpisan ugovor s Fondom zdravstvenog osiguranja RS, kada su gužve kod državnog stomatologa tolike da na pregled čekamo po nekoliko mjeseci?

Takođe, zašto u RS samo u sedam osnovnih škola u Banjaluci postoje stomatološke ambulante, dok na primjer u Bijeljini ili Doboju ne postoji niti jedna školska stomatološka ambulanta?

Zar ove ambulante ne bi mogle biti dobro, a i jeftinije, mjesto gdje bi se djeca na vrijeme upoznala sa stomatolozima i stvorila naviku da redovno posjećuju doktora za zube.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije