Nezavisni stav

Katanac za instant medicinare

Kada sam nedavno poznanicu koju znam godinama, a koja je radila u lokalnom marketu, vidjela u bijelom mantilu kako radi kao medicinska sestra u jednoj zdravstvenoj ustanovi, ostala sam, blago rečeno, šokirana.

Pričajući s njom saznala sam da je za nekoliko mjeseci uspjela da se prekvalifikuju u medicinsku sestru, jer je istakla da joj njeno tadašnje zanimanja nije pružalo perspektivu, a ni sigurno zaposlenje, pa je, eto, odlučila da preko noći postane zdravstveni radnik. A zašto i ne, kada je ovo za samo nekoliko stotina KM bilo omogućeno svima koji su to željeli.

Svjedoci smo da se zbog boljeg posla, ali i odlaska u inostranstvo, veliki broj mladih ljudi raznih profila zanimanja proteklih godina prekvalifikovao u instant medicinare.

Da bi se konačno tome stalo na kraj, Ministarstvo prosvjete i kulture RS donijelo je odluku da se ne odobrava prekvalifikacija i dokvalifikacija iz drugih struka u zdravstvenu oblast. Stručnjaci iz ove oblasti pozdravili su ovu odluku i naglašavaju da prekvalifikaciju u zdravstvu nikada nije trebalo ni dozvoliti.

Zbog takvih medicinara, kako kažu, rizično je odlaziti u pojedine zdravstvene ustanove, jer ističu da nije moguće da se za kratak period stekne znanje za koje se neko školovao pune četiri godine.

Elem, sigurna sam da će ova odluka doprinijeti tome da zdravstveni radnici koji su "grijali" stolicu minimalno četiri godine dobiju posao koji zaslužuju, a ne da se za radno mjesto bore s ljudima koji su za 14 mjeseci dobili zvanje medicinskih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije