Nezavisni stav

Konvertiti iz Titovog rukava

Teško je živjeti u vremenu revizionizma. Još je teže živjeti u vremenu neofašizma.

Revizionizam i (neo)fašizam uzročno-posljedično su povezani zato jer se svaki pokušaj rehabilitiranja fašizma zasniva na revizionizmu.

Nama koji pamtimo bivšu zajedničku državu, koji smo učili samo jednu istoriju/historiju/povijest, nama koji smo odrastali uz filmske spektakle Hajrudina Šibe Krvavca, nama takvima neke nove politike kojima rukovode politički konvertiti proizašli iz tog i takvog društva evo već godinama kao notornu činjenicu nameću stavove da smo učili iz pogrešnih knjiga, da smo odrastali u pogrešnoj državi i da smo vjerovali u pogrešne ideale.

U nekom odsudnom trenutku pitali bismo se ko je ovdje lud, a ko nenormalan? Međutim, takav odsudni trenutak naprosto već godinama ne dolazi jer su nam ovi konvertiti zagadili životni prostor do te mjere da se danas u državama bivše Jugoslavije sve mjeri nacionalnim (para)metrom.

Nama takvima, koji smo decenijama živjeli u mirnom i sigurnom okruženju, koji smo od roditeljskih plata gradili vikendice i kupovali vozila, nama kojima nisu smetala imena koja ne liče na naša, danas nameću ideje što su u modernoj civilizaciji uvijek uzrokovale sukobe i ratove.

Tako je i priča o vezi sa preimenovanjem jedne škole u Sarajevu u ime Mustafe Busuladžića, intelektualca i agitatora nacističkih ideja iz II svjetskog rata, samo jedna u nizu sličnih koje su danas postale standard.

Mjerilo toga da nema samo jedan ili drugi politički establišment svoje "nacionalne heroje", progonjene od "komunističkog režima", već ima i treći.

Imena Mile Budaka, Jure Francetića, Mladena Lorkovića, Draže Mihailovića, Mustafe Busuladžića itd, sve odreda zločinaca, kvislinga i sluga nacističke Njemačke, tako danas "krase" ulice od Une do Drine, od Save do mora.

Najtragičnije, najužasnije od svega je da su gotovo svi glavni protagonisti ovih morbidnih pokušaja rehabilitiranja fašizma upravo oni koji su se u doba Titove Jugoslavije i onog vremena prodavali za najveće antifašiste. Njima je dobro u svakom sistemu dok je fotelja pod njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije