Nezavisni stav

Kraj proširenja?

U svijetu u kojem Evropa pokazuje sve veću spoljnopolitičku nemoć, Amerika pod Donaldom Trampom nezainteresovanost, a Kina i Rusija želju da na zapadni Balkan prošire svoju zonu uticaja, narodi zapadnog Balkana treba dobro da se zamisle.

Odavno poznatom načelu da u svijetu među državama ne važe prijatelji već isključivo interesi treba dodati i pitanje: U kojoj varijanti države zapadnog Balkana najbolje mogu ostvariti najveći ekonomski interes i podići standarde pravne države i poštovanja temeljnih ljudskih prava?

Odgovor je, mislim, prilično jasan: Više od 70 odsto naše ekonomije vezano je za EU, a standardi pravne države i osnovnih ljudskih prava takođe se najbolje poštuju na tom području. Iz toga proističe da bi do kraja trebalo da se borimo za članstvo u EU.

Što se tiče ostale tri pomenute sile, za zapadni Balkan bi najidealnije bilo da se interesi velikih, ako je ikako moguće, ne prelamaju preko naših slabih leđa. U najidealnijoj varijanti, EU, Amerika, Rusija i Kina dogovorili bi globalne odnose temeljene na saradnji, poštivanju međunarodnog prava i standarda. Ukoliko to ne bude bilo moguće, mislim da se Evrope moramo držati po svaku cijenu, jer alternative - ma koliko bilo onih koji pričaju suprotno - u dogledno vrijeme nema. Takođe, treba se nadati da će Amerika, sa Trampom ili bez njega, učvrstiti strateško partnerstvo s Evropom i da će nastaviti da bude garant globalnog postratnog poretka. Za ovaj region ta varijanta bila bi najpovoljnija.

Što se tiče Kine i Rusije, treba ekonomski sarađivati, koliko to bude bilo moguće. Treba se nadati da će njihov odnos prema regionu biti dobronamjeran i da nam neće praviti smetnje u našim evropskim integracijama.

Do daljeg, najveći izazov nam ostaje Francuska, koja očigledno ne želi proširenje. Ako se zaista proširenje zaustavi, a Amerika nastavi povlačenje s međunarodne scene, ovaj region neće imati izbora, osim da se približi Rusiji i Kini.

Ako nas Evropa ne želi, to će za Balkan ostati jedina realna varijanta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije