Nezavisni stav

Krajnje vrijeme da situaciju shvatimo ozbiljno

Region tone u crvenu zonu kada je u pitanju virus korona, nadležni već sedmicama naglašavaju da su svi alarmi već upaljeni te da je krajnje vrijeme da građani situaciju počnu shvatiti ozbiljno.

U pojedinim zemljama iz okruženja broj zaraženih dnevno se kreće od 600 do čak 700 novooboljelih, BiH je u srijedu oborila i svoj crni rekord, kada su potvrđena 482 nova slučaja.

Iako je od pojave prvog slučaja virusa korona u BiH prošlo osam mjeseci, mišljenja građana su i dalje podijeljena.

Ona variraju od onih koji iz straha od bolesti masku nose i na otvorenom, ruke dezinfikuju i peru bezbroj puta dnevno, do onih koji u virus ne vjeruju, tvrdeći da je to sve dio neke zavjere ili prevare.

Prvoj grupi pripadaju uglavnom stariji građani, koji najčešće slijede sve propisane mjere, pa ih često vidite kako maske nose ne samo u marketima, već i na putu do prodavnice.

Mjere ignorišu uglavnom mladi ljudi, koji ili ne vjeruju u postojanje virusa ili smatraju da on postoji, ali da sigurno neće oni biti zaraženi.

Ti isti mladi ljudi su i oni koji su najčešće najaktivniji, pa tako često odlaze u kafiće, šetnje po tržnim centrima, okupljaju se na privatnim druženjima i slično.

Već je dokazano da virus ne bira ni godine, ni naciju, ni pol, ni socijalni status, svi se mogu zaraziti. Ako nastavimo ignorisati njegovo prisustvo među nama, smatrajući da je kovid-19 kao neko fantastično biće u koje ne vjerujemo ili da nama ne može ništa, svi bismo se mogli zaraziti.

Nažalost, najveću cijenu mogli bi platiti stari građani koji se pridržavaju mjera ili osobe koje već pate od niza hroničnih oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije