Nezavisni stav

Krajnje vrijeme za samoodbranu

Dragan Sladojević
Dragan Sladojević

Dok se svijet, uključujući i naš region, bori sa pandemijom virusa korona, a dobar dio ostalih problema ostavlja za neka bolja vremena, susjedna Hrvatska ne gubi ni minut u realizaciji svojih planova - da izgradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u opštini Dvor, na granici sa BiH.

Naše institucije su u proteklim mjesecima relativno pasivno posmatrale ovoj problem koji bi mogao da utiče na zdravlje stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une i, naravno, prirodnu sredinu.

Krajnje je vrijeme da BiH počne agresivniju samoodbranu, jer Hrvatska definitivno ne posustaje, već ulaže maksimalne napore da svoje planove što prije realizuje. 

Postavili su nedavno seizmografske stanice na Čerkezovcu, odnosno digitalni seizmograf, koji mjeri i bilježi pomake tla tokom potresa, te digitalni akcelerograf, koji bilježi ubrzanje tla prilikom jakih potresa. Ranije su, podsjetimo, postavili mjernu stanicu za praćenje prirodne radioaktivnosti.

U međuvremenu, BiH je tek nedavno i zvanično dobila ekspertski i pravni tim, čiji je cilj da argumentovano dokaže štetnost odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Zanimljivo je da Hrvatska uopšte o svojim koracima ne obavještava institucije države na čijoj granici gradi ovo odlagalište. Ministarstva u BiH nadležna za ovaj problem primorana su se sa hrvatskih portala informisati o onome što Hrvatska radi.

U svakom slučaju, BiH više nema vremena za gubljenje. Zdravlje ljudi i čista životna sredina su najveća bogatstva današnjice. Prokockamo li šansu i ne izborimo se, posljedice bi mogle osjećati ova i brojne iduće generacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije