Nezavisni stav

Krvavi 13. septembar

Navršile su se u petak pune 24 godine kako je u Bravnicama, kod Jajca, svirepo ubijen 81 goloruk civil, uključujući starce, žene i djecu.

U pitanju je jedan od najstrašnijih zločina počinjenih u proteklom ratu, za koji se još niko nije našao na optuženičkoj klupi.

Iako postoje brojna potresna svjedočenja Srba koji su se tog krvavog 13. septembra 1995. godine našli u koloni smrti, njihove vapaje uspjeli su da čuju novinari, ali ne i tužioci.

Nakon što su pripadnici Hrvatske vojske napali tadašnji Srbobran (Donji Vakuf), srpsko stanovništvo s tog područja, među kojima je bilo najviše žena, djece i staraca, bježeći pred kišom metaka pošli su ka Banjaluci, ali su dočekani kod sela Bravnice te mučki pobijeni, iako nisu pružali nikakav otpor.

Svjedoci kažu da je samo u jednom autobusu ubijeno ili ranjeno više od polovine putnika, a potom je vozilo gađano "zoljom" te je hladnokrvno zapaljeno. Nijedna žrtva nije bila ni uniformisana ni naoružana.

Danas, skoro dvije i po decenije kasnije, tužilaštva u BiH i Srbiji se, izgleda, pripremaju da nešto počnu raditi na ovom predmetu.

Predmet je u radu u Posebnom odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH, dok se u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije nalazi tek u predistražnom postupku.

Dakle, bacanje prašine u oči ljudima željnim pravde. Ko iole prati rad tužilaca (koji su produžena ruka političara) na našim prostorima, neće biti iznenađen ukoliko se na kraju donese naredba o nesprovođenju istrage.

Šta se čeka? Da neki svjedoci umru? Da zločinci što bolje sakriju tragove svog nečovještva? Imam pravo da sumnjam i u jedno i u drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije