Nezavisni stav

Lijekovi

Cijene lijekova u Bosni i Hercegovini najviše su u regionu i tako će biti sve dok institucije i pojedinci ne počnu raditi svoj posao ili dok se i jedni i drugi ne oslobode lobija, koji na ovim prostorima radi šta hoće.

Decenijama je BiH bila jedina zemlja u Evropi koja nije imala pravilnik o cijenama lijekova, godinama su političari i zvaničnici obećavali da će taj problem  riješiti i da će građani BiH, kao i ostali u Evropi i regionu, imati niže cijene lijekova.

Tačnije, da te cijene neće biti ništa više u odnosu na regionu i Evropu, što se ipak na kraju nije desilo. I danas, tri godine poslije usvojenog Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova, stanovnici BiH po nekoliko puta više plaćaju lijekove u odnosu na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Niko ne spori da Pravilnik nije donio određene uštede, ali nakon tri godine primjene, ispostavilo se da je to daleko, daleko manje nego što se najavljivalo i da smo u suštini određivanjem maksimalne veleprodajne marže na mostu dobili, a na ćupriji izgubili.

S farmaceutskim lobijem mnogo organizovanije, bogatije i naprednije zemlje ne znaju kako da izađu na kraj, ali za razliku od BiH, u njima se ipak s malo više pažnje gleda na stanovništvo, njihovo zdravlje, potrebe i kupovnu moć. U BiH toga nema i sve, ama baš sve, što se tiče lijekova i liječenja podređeno je profitu, posebno kada je nabavka lijekova u pitanju.

Da je tako, govori i činjenica da su ove godine građani Republike Srpske prvi put imali priliku da protiv gripa prime četvorovalentnu vakcinu, za razliku od prethodnih godina, kada su primali dvovalentnu, čija cijena je približno ista kao četvorovalentna, ali je provizija, siguran sam, pojedincima bila puno veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije