Nezavisni stav

Loša slika iz Trebinja

Vijesti iz Trebinja koje su u prvim danima ove godine obilazile Republiku Srpsku nisu bile nimalo optimistične, jer su za dvije sedmice zapaljena dva automobila, što je u svijest građana ovoga grada ulilo dozu nesigurnosti.

Dozirana nesigurnost sigurno utiče i na sve potencijalne goste koji planiraju posjetiti Trebinje, a paljevine, kako je to na vanrednoj pres-konferenciji nakon gradskog Foruma bezbjednosti rekao i gradonačelnik Mirko Ćurić, šalju negativnu sliku iz ovog grada.

Kroz cjelokupnu priču se provlači i spekuliše politička pozadina nemilih događaja, u kojoj nema direktnih političkih sukobljavanja pozicionih i opozicionih stranaka, ali se vode indirektni verbalni sukobi i, prema sumnjama gradskog odbornika Milutina Mastilovića, čijem je bratu zapaljen auto, različitim napisima na društvenim mrežama ljudima se, tvrdi, stavljaju mete direktno na čelo.

Konkretnih odgovora na dešavanja u vezi s paljevinama, nažalost, još nema, iako je policija na tragu počinilaca, naročito u onim slučajevima koji kao dokaze imaju snimke sa susjednih objekata pod video-nadzorom.

Ipak, ni policija nije svemoguća i ne može svaka kuća imati svoga policajca, naročito kada se ima u vidu da su žrtve pošteni ljudi, vrijedni domaćini, za koje komšije imaju samo riječi hvale i iskrenog čuđenja otkuda baš oni da budu na meti piromana.

Ono što se zasad može uraditi u Trebinju jeste povećanje video-nadzora, koje će se, kako je na sjednici Foruma za bezbjednost i zaključeno, vrlo brzo raditi u gradu i na frekventnim ulicama, kako bi se registrovalo svako kretanje ljudi i automobila.

Ogromna korist bi policiji bila i saradnja sa građanima, koju ističe i načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa, ali je ipak pitanje koliko smo zaista spremni reagovati savjesno, jer u svima nama postoji bojazan od kasnijeg eventualnog poziva na svjedočenje, što je u civilizovanom svijetu normalna stvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije