Nezavisni stav

Međunarodna pomoć

U borbi protiv virusa korona nalazi se čitav svijet, a zdravstvene i ekonomske posljedice tek će se sabirati kada pandemija prođe.

U prvim sedmicama otkad je virus ušao u BiH, pokazalo se da vlasti mogu da funkcionišu odgovorno i profesionalno, da pravovremeno informišu javnost, a medicinski radnici su pokazali svoj karakter i profesionalnost time što su se svim snagama usmjerili na suzbijanje pandemije.

Pokazala se odgovornost većeg dijela građana, ali i neodgovornost pojedinaca, koji ne poštuju mjere nadležnih organa.

Pokazala se i međunarodna zajednica. Kao i uvijek, ponovo se pokazalo da se najviše možemo osloniti na EU i evropske zemlje, koje su uvijek bile spremne da pomognu. Johanes Satler, šef Delegacije EU, najavio je da će BiH u suzbijanju pandemije pomoći sa sedam miliona evra i dodatnih 50 miliona evra za ublažavanje ekonomskih posljedica. Kao što su pomagali u prošlosti, uvjeren sam da će tako nastaviti i u budućnosti.

Pomogla je i pomaže Vlada SAD, koja je prekjuče dopremila prvi kontingent medicinske pomoći. Vlada SAD je proteklih godina i decenija uvijek bila uz BiH, što se lako može dokazati brojnim projektima koje je USAID proveo u cijeloj zemlji. Narednih sedmica, kako su najavili u Ambasadi SAD, uslijediće i dodatna pomoć.

Proteklih godina BiH su pomagali Japan, Norveška, Kanada, a pomoć u borbi protiv korone prošle sedmice su obećali i predstavnici Kine, Turske i brojnih međunarodnih organizacija.

Pomoć RS, ali i cijeloj BiH, obećala je i Vlada Srbije. Posebno je hvale vrijedno što je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, obećao pomoć i FBiH, što je važno ne samo u suzbijanju pandemije, već i zato što bi moglo pomoći regionalnoj saradnji i pomirenju između zemalja u regionu.

Svi smo u ovoj krizi zajedno - BiH, region, Evropa i cijeli svijet.

Narednih godinu dana čekaju nas izazovna i teška vremena, ali za utjehu je to što u tome ipak nećemo biti sami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije