Nezavisni stav

Migrantska kriza poput ratnog stanja

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu posljednjih sedmica doživljava svoju punu kulminaciju, a cjelokupna situacija, po mnogo čemu, počinje ličiti na pravo ratno stanje. Gotovo da nema dana ili noći kada se u Bihaću ili Velikoj Kladuši, gdje su migranti najbrojniji, ne oglase sirene policijskih ili kola hitne pomoći, nagovještavajući neku nesreću.

Posljednji događaj koji je duboko zabrinuo ovdašnju javnost zbio se prije nekoliko noći, kada je u Bihaću došlo do masovnog sukoba migranata iz Afganistana i Pakistana, u kojem je, prema operativnim podacima, sudjelovalo više stotina osoba.

Rezultat tog događaja su dvije mrtve osobe, te veliki broj teže i lakše povrijeđenih, kojima je pružena pomoć u zdravstvenim ustanovama. Ljekari kažu da ne prođe niti jedan dan, a da tamo ne bude dovezen neko od migranata s teškim povredama nanesenim oštrim ili tupim oružjima.

Nije tajna da među migrantima postoji veliki broj kriminogenih skupina koje terorišu ostale, ali i vrše krivična djela, zbog čega ni domicilno stanovništvo više nije sigurno. U šumama oko Bihaća, u međuvremenu, formiran je veliki broj divljih kampova u kojima trenutno boravi veliki broj ilegalnih stranih državljana. 

Odatle migranti odlaze u gejm, odnosno pokušavaju da pređu granicu s Hrvatskom i potom se dočepaju neke do zemalja Evropske unije. U policiji priznaju da su ovi kampovi sive zone, te da u njima, praktično, ne važe zakoni države, a kako bi se onemogućio pristup tim lokacijama, migranti na prilazne puteve postavljaju kamenje ili druge prepreke.

Iako vlasti u Unsko-sanskom kantonu pokušavaju određenim mjerama migrantsku krizu staviti pod kontrolu, sve to liči na Sizifov posao. Obećana podrška državnih institucija izostaje ili se samo parcijalno realizira, dok međunarodne organizacije vode vlastitu politiku, čiji se ciljevi često ne poklapaju s ovdašnjim željama i namjerama.

U međuvremenu, pritisak migranata ne jenjava, oni i dalje dolaze u velikom broju i nema efikasnog mehanizma da se to spriječi i pored svih poduzetih nastojanja.  Bojazan raste zbog dolaska hladnijih dana, kada se očekuje da migranti ponovo krenu u urbana područja u potrazi za hranom i skloništem.

U Bihaću i Velikoj Kladuši se već s prvim sumrakom ulice prazne, građani spuštaju roletne na kućama, dok pustim ulicama tumaraju grupe migranata. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije