Nezavisni stav

Migrantska kriza

Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti da se suoči sa izbjegličkim valom koji je i ekonomska i bezbjednosna prijetnja za BiH.

Iako je bilo krajnje vrijeme da se BiH ozbiljnije pozabavi migrantskom krizom, to se još nije desilo. Ne postoji jasna strategija, a ni jedinstven stav u BiH kada je u pitanju ova kriza. Svi su stava da treba ojačati granice, a ništa se ne čini kako bi se te riječi sprovele u djelo. BiH nedostaje 500 graničnih policajaca, granice su propusne, a postoji realna opasnost da već u ovom mjesecu migranti počnu pristizati i u većem broju nego što već sada dolaze.

Dodatni problem stvara i činjenica da BiH trenutno nema ministra bezbjednosti BiH, jer je Fahrudin Radončić prije dvije sedmice dao neopozivu ostavku na ovu funkciju, a zbog toga što se sa zvaničnicima SDA nije mogao složiti u vezi s metodama i načinima rješavanja pitanja sve većeg prisustva nelegalnih migranata u BiH.

SDA je predložila novog kandidata Selmu Cikotića, koji je već obnašao funkciju ministra odbrane BiH, a Cikotić je trenutno na provjerama SIPA.

U BiH trenutno boravi između 6.000 i 7.000 migranata, a 4.000 ih je smješteno u privremenim migrantskim centrima, čime su kapaciteti u BiH popunjeni u cijelosti.

I iz Zajedničke komisije za ljudska prava BiH poručuju da BiH neće više biti u mogućnosti da prima nove migrante uprkos sve jačem pritisku na granice BiH.

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u BiH, ali i cijelom svijetu koju je izazvala pandemija virusa korona, biće sve teže zadovoljiti osnovne potrebe i građana BiH, a posebno migranata, koji u sve većem broju dolaze i traže smještaj, hranu i potrebna im je pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije