Nezavisni stav

Molim sugrađane da nam pomognu u iscrpljujućoj borbi

Zimski meseci su oduvek poznati po povećanom broju respiratornih infekcija, a sada na to sve imamo i pandemiju.

Distanca, maska i izbegavanje okupljanja su nam zaista jedini pouzdan vid prevencije, te još jednom molim sve naše sugrađane da nam svojim odgovornim ponašanjem  pomognu u ovoj iscrpljujućoj borbi, dok ne dobijemo vakcinu da se možemo zaštititi i nastaviti normalne živote.

Nikom od nas ne prijaju zabrane, zaključavanja, policijski čas, zatvaranje  radnih objekata i škola,  tako da  svojim ponašanjem možemo izbeći  dodatno  opterećenje, desocijalizaciju  i materijalnu krizu.

Svi smo mesecima bili pod jako velikim pritiskom medija i subjektivnog  straha  od nove bolesti  pa smo se i pridržavali strogo propisanih mera.

Naravno, vremenom je došlo  do popuštanja, što je normalno i očekivano. Vidim da mnogi građani ne poštuju mere  i da se po društvenim mrežama vode polemike da li maska štiti ili ne.

Lekari Klinike za plućne bolesti bili su u edukativnom timu UN  za prevenciju i širenje infekcija, te su održane brojne edukacije na tu temu. Tačno je da maska koju najčešće nosimo ne može da nas zaštiti od infekcije, ali može da zaštiti drugu osobu  od  nas.

Samim tim, ako svako od nas štiti onog drugog, ipak smo podigli nivo zaštite za 50 odsto. Ono što je i dalje jako bitno je distanca od 1,5 m i izbegavanje javnih skupova, posebno u zatvorenom  prostoru. Neprovetrene, zagrejane prostorije u kombinaciji sa duvanskim dimom su idealno mesto sa širenje svakog pa i korona virusa.

(autor je pulmolog-alergolog, Klinika za plućne bolest UKC RS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije