Nezavisni stav

Mostar bez izbora

Uroš Vukić
Uroš Vukić

Iako je Evropski sud za ljudska prava odlučio da parlament BiH u roku od šest mjeseci mora izmijeniti Izborni zakon BiH kako bi se održali izbori u Mostaru, od toga po svemu sudeći neće biti ništa jer su Hrvati, tačnije HDZ BiH, već zauzeli stav da se o Izbornom zakonu treba otvoriti šira priča.

Ta šira priča, pored Mostara, podrazumijeva i izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, tako da se već sada sa sigurnošću može reći da ne postoji ni teoretska šansa da Hrvati i Bošnjaci postignu dogovor o tim pitanjima. 

Ko imalo prati situaciju u BiH jasno mu je o čemu se tu radi, a suština je u tome da Hrvati žele da osiguraju da im drugi ne biraju predstavnike i da glas Hrvata vrijedi više nego glas Bošnjaka, na šta SDA niti bilo koja bošnjačka stranka sasvim sigurno nikad neće pristati.

Ta priča prevazilazi BiH, Hrvate i Bošnjake, i o njoj će odlučivati neko drugi, tačnije oni koji su i napravili ovakvu BiH, kojom niko nije zadovoljan, koja ne izvršava odluke Ustavnog suda BiH i koju apsolutno ne potresaju presude Evropskog suda za ljudska prava BiH. 

Priča o legitimnom predstavljanju Hrvata, zaštiti nacionalnih interesa Bošnjaka i o tome čiji glas više vrijedi, sa malim pauzama traje od 1995. godine, i kako vrijeme odmiče sve manje je prostora za dogovor, a i jedni i drugi sve više se ukopavaju u svoje nacionalne rovove. 

S posljednjom presudom Evropskog suda za ljudska prava problem bi mogao nastati ukoliko se Ustavni sud BiH odluči da preuzme ulogu parlamenta BiH i donese pravila s ciljem održavanja izbora u Mostaru.

Takav potez Ustavnog suda BiH samo bi dalje produbio krizu i vrlo vjerovatno Hrvate još više udaljio od BiH, u kojoj su, na kraju krajeva, i izbori izgubili smisao.  

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije