Nezavisni stav

Motiv za ostanak

Odluka gradskih vlasti u Doboju da pomogne mladima u kupovini stanova mogla bi da napuni matične urede i da se uhvati red za dobijanje termina za vjenčanje. Šalu na stranu, stan i posao su dva najčešća uslova da se neko odluči ne samo na brak, nego na zajednički život. Ni do posla ne samo u Doboju, nego u cijelom regionu, odavno nije lako doći, a topli dom je san do kojeg vode rate kredita koje se otplaćuju dok glava ne osijedi.

Grad Doboj odlučio je da sufinansira kupovinu stanova mladima, kako bi zaustavio njihov odlazak u bijeli svijet i ponudio im da biraju u kojem procentu će učestvovati u tome. Za nekog ko je zaposlen i ima redovnu i stabilnu platu 51 procenat učešća bi mogao da bude podnošljiv, a uz to bira mjesto gdje će živjeti. Druga solucija po kojoj nema tu mogućnost umanjuje im učešće, pa sa trideset procenata novca mogu doći do svojih kvadrata. Bilo kako bilo, ovo bi trebalo da motiviše mlade da ostanu u Doboju i da svoje porodično gnijezdo sviju u nekoj od zgrada koje će biti građene i da ne hrle ka evropskim zemljama željnih radne snage sa Balkana.

Kada riješe stambeno pitanje, parovi će se lakše odlučivati i za potomstvo jer su mi roditelji troje i četvoro djece koje je anonimni donator u proteklih devet mjeseci nagradio sa po 2.000 KM rekli da im je krov nad glavom najveća briga i većina njih je taj novac iskoristila da popravi krov, sanira ili opremi dječje sobe, a neki su ovaj ne tako mali iznos iskoristili kao polog za kupovinu nekretnine kojom svojoj djeci olakšavaju život.

Naravno, uz stan, potreban je i posao, zato bi sada odluci gradskih vlasti trebalo da se pridruže privrednici i otvore vrata svojih preduzeća mladima, jer ne mogu svi biti zaposleni u javnom sektoru, mora neko i u privredu. Većina onih koji odlaze u inostranstvo platu tamo zarađuju u realnom sektoru, a plata koju dobiju je daleko veća od one koju su primali u Doboju, zato efekte gradske odluke da pomogne kupovinu stanova mladima možemo očekivati tek kad se plate poprave.

I na kraju moram da dodam da je starosna granica, po mom mišljenju, mogla biti, recimo, 35 godina, jer bi, vjerujem, bilo više potencijalnih aplikanata, ali oni koji su odluku predlagali znaju zašto su se zaustavili na tri decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije