Nezavisni stav

Može i mora bolje

Dragan Sladojević
Dragan Sladojević

Plate u Republici Srpskoj, nakon višegodišnjeg kaskanja, konačno su dostigle jednak iznos kao i u FBiH.Istina, takvo poređenje i nije puno obradovalo radnike, jer se ni u jednom dijelu BiH ne može živjeti od onog što se zaradi, bar kad govorimo o većini građana.

Ako je vjerovati računicama statističara, u junu su radnici u Srpskoj, u prosjeku, na tekuće račune dobili 910 maraka, koliki je bio i bh. prosjek, dok je u FBiH plata bila veća za jednu marku.

Nije to ni blizu dovoljnog, poručuju sindikalci, te podsjećaju da je za život porodice, da bi sebi obezbijedila najosnovnije, potrebno gotovo 1.900 maraka. O poređenju naših plata sa stanjem u bogatijim evropskim državama, poput Njemačke, da i ne govorimo.

I kod nas može i mora bolje. I brže. Činjenica je da se u pojedinim djelatnostima, gdje spadaju, recimo, ugostitelji i vozači, danas više zarađuje nego prije par godina, ali to nije ni blizu velikom napretku.

Političari, koji se sada uglavnom nadmeću u tome ko će izustiti zapaljiviju izjavu, mogli bi svoje takmičarske afinitete usmjeriti u poboljšanje standarda. I na kraju godine, kada se podvlači crta, imali bi čime da se pohvale.

Međutim, puno je lakše posvađati se na relaciji, recimo, Sarajevo - Banjaluka, a mjere koje će se osjetiti u frižiderima ostaviti po strani. Mislim da političari više nemaju prostora da nebitnim stvarima popunjavaju svoju, ali i našu svakodnevicu.

Ubijeđen sam da će svanuti dan kada će shvatiti da retorika kakvu su dosada imali ne pije vode, te da moraju više raditi na investicijama, a manje na praznoj priči.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije