Nezavisni stav

Muk u CIK-u

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nema odgovor na pitanje da li lokalne zajednice mogu sazvati lokalne parlamente i usvojiti budžet ili pak moraju čekati konstituisanje novih lokalnih parlamenata i onda završavati taj posao.

Jedino u šta su sigurni jeste da je mandat načelnicima, gradonačelnicima i lokalnim odbornicima istekao 1. novembra i to su jasno rekli ne odgovarajući na brojna pitanja o tome kakvu ulogu ili ovlaštenja isti ti funkcioneri imaju poslije isteka mandata i da li načelnici i odbornici mogu odlučivati ili je cijela BiH ostala bez vlasti na lokalnom nivou.

Sa druge strane, načelnike i odbornike obavezuju rokovi iz nekih drugih zakona, prije svega oni o usvajanju budžeta koji kažu da lokalne zajednice budžet moraju usvojiti do 15. decembra. Šta bi se desilo, recimo, da sadašnji saziv lokalne skupštine usvoji budžet za vlast koja tek treba da dođe? Da li bi nova lokalna vlast morala raditi po tom budžetu i šta bi se, recimo, desilo da načelnik kojem je mandat istekao 1. novem-bra donese odluku s kojom se ne slaže vlast koja tek treba da dođe, a čije povlačenje (odluke) bi prouzrokovalo ozbiljne posljedice po tu lokalnu zajednicu?

Ni na jedno od ovih pitanja CIK nema odgovor i ćuti kao da ih se to ne tiče, a isključivo su oni odgovorni za ove stvari i jedini su pozvani u Bosni i Hercegovini da raspetljaju situaciju u kojoj su se našle lokalne zajednice.

Za razliku od CIK-a, koji se ponašao kao da se njih ne tiče, oglasio se OHR sa stavom da načelnici treba da nastave da rade do izbora novih ali "odmjereno", šta god to značilo. Ono što zabrinjava jeste da se ovaj pro-blem ne tiče ni Ministarstva uprave i lokalne samou-prave Republike Srpske, koje "pere ruke" od svega i lokalne zajednice upućuje na CIK, a za koji, da apsurd bude veći, Vlada Republike Srpske i vlast tvrde da je nelegalan i nelegitiman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije