Nezavisni stav

Na vrhu ljestvice

Plate u državnim preduzećima u BiH su u procentualnom odnosu prema ukupnim prosječnim platama u zemlji među najvećim u Evropi, pa tako samo Rumunija i Ukrajina imaju veće plate u državnim preduzećima u odnosu na prosječna primanja u tim zemljama.

Kao po običaju kada su loše stvari u pitanju, tu smo na vrhu ljestvice u Evropi, pa zauzimamo visoko treće mjesto sa 40 odsto višim primanjima u odnosu na prosjek u zemlji.

Korak za nama sa 35 odsto većim platama od prosječnih plata prate nas Hrvatska, Albanija i Srbija, dok su Litvanija, Letonija, Slovenija, Bugarska, Češka, Poljska i Slovačka sa 30 odsto većim platama u odnosu na prosjek.

Apsurdno je da više od 20 odsto ukupnog duga BiH otpada na državna preduzeća, koji iznosi više od osam milijardi KM, a u 2017. godini je isplaćeno dividende u iznosu od 80 miliona maraka, pokazuju studije koje je objavio MMF.

Ono što je interesantno je da je preduzeće "Autoputevi RS" u 2017. godini isplatilo četiri miliona KM dividendi, a za izgradnju autoputa podignut je kredit od više stotina miliona evra.

Predstavnici MMF-a u BiH kaže da se čak ti podaci ne mogu ni smatrati validnim jer 134 državna preduzeća ne podnose finansijske izvještaje na vrijeme, a bilo im je potrebno čak i više od godinu dana da dođu do ovih podataka.

Apsurdno je i to da, dok se pojedina državna preduzeća guše u dugovima, njihovi zaposleni imaju veće plate i primanja nego u realnom sektoru, koji proizvodi i stvara.

Očigledno je da su pojedina državna preduzeća u problemu, a kad su u problemu, potrebno je preduzeti određene mjere, te mi se čini da bi najrealnija opcija za ova državna preduzeća mogla biti privatizacija ili davanje pod koncesiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije