Nezavisni stav

Naknade važnije od pravnog poretka

Sudije i tužioci pravosudnih institucija BiH uskoro bi mogli dobiti naknade za odvojeni život i smještaj i u tom pravu uživati sve do penzije, što je besmisleno i glupo, čak i za BiH kao zemlju s ubjedljivo najvećom javnom potrošnjom u regionu.

Umjesto da ih sputavaju, da budu korektiv i da svojim postupcima, presudama i optužnicama dođu do toga da ih se svi političari istinski plaše, sudije i tužioci žele da budu kao i oni, da uživaju u istim privilegijama i da se po primanjima što je moguće više približe njima.

Šta će sudiji ili tužiocu koji se imenuju na doživotni mandat naknada za odvojeni život i smještaj?

Niko ih nije natjerao na taj posao, narod ih nije izabrao da ga predstavljaju, služba ih, po sili zakona, nije premjestila sa ranijeg radnog mjesta i rad van kuće, mjesta gdje su stanovali je isključivo i samo njihova odluka. Insistiranje na tim naknadama samo potvrđuje ono što javnost, prije svega stručna, govori već godinama, a to je da su primanja i lični džep važniji od svega pa i pravnog poretka, koji se raspada, a koji su dužni braniti.

U pravosuđu je haos. Svaka stranka ima svog sudiju i tužioca, odluke Ustavnog suda BiH niko ne zarezuje, svako svakoga prisluškuje, optužnice se pišu van tužilaštva, presude donose van suda, konekcija i saradnja s izvršnom i zakonodavnom vlasti ne postoji, VSTS ne zna ni gdje je pošao ni gdje je došao i u takvoj situaciji sudijama i tužiocima su najbitnije naknade. Zbog tih naknada, obijali su pragove sudova, javno lobirali preko medija i na kraju do Ustavnog suda dogurali, i što je najgore - izgurali.

Da su sudije i tužioci bili toliko dosljedni i u slučajevima "Gibraltar", "Reket", "Pandora", "Meso"..., niko im ništa ne bi rekao, a ovako javnost ih polako trpa u isti koš kao političare, što nikako nije dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije