Nezavisni stav

Namještanje, kazna i prazna priča

Priča o mogućem namještanju utakmica i povezanosti igrača Zvijezde 09 sa kladionicama samo je jedna u nizu afera koje s vremena na vrijeme pune novinske stupce u Bosni i Hercegovini.

Pisalo se i pričalo zadnjih nešto manje od dvadeset godina, od kako se igra zajedničko fudbalsko takmičenje BH Telecom Premijer liga BiH, o svemu i svačemu. Sumnjalo se na umiješanost bh. sudija u neregularnosti čak i na međunarodnoj sceni, a javnosti su bili dostupni i presretnuti razgovori. Gotovo svi klubovi bili su barem jednom etiketirani kao mogući akteri nečasnih radnji. Vođene su istrage, kako od strane komisija Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, tako i od SIPA, MUP-a... Neki slučajevi dokumentovani su bili čak i nadležnim komisijama UEFA i FIFA. Pričalo se i pisalo, nagađalo i spekulisalo, tvrdilo i opovrgavalo, ali ono što je sasvim tačno, nikada niko nije rigorozno kažnjen. U novijoj bh. fudbalskoj istoriji nikada nijedan klub nije sankcionisan izbacivanjem iz lige zbog namještanja iako je riječ o jednom od najtežih kršenja disciplinskog pravilnika i nešto što je u svijetu kažnjivo i zatvorskom kaznom. Kod nas se očigladno sve završilo i završava na praznoj priča, a slučajevi se zatvaraju uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza. Iako svi u sve sumnjaju, pravni aparat ne funkcioniše. Ako pitate ko je zakazao, iz N/FS BiH obično će vas uputiti na nadležne državne institucije koje su po njihovom mišljenju dužne izvršiti istragu i zakonski kazniti varalice. Tek onda će disciplinski organi bh. kuće fudbala na osnovu toga izreći sankciju.

I tako u krug, do novog slučaja i novog saopštenja u kojem nas iz N/FS BiH obavještavaju da će u cilju zaštite integriteta takmičenja djelovati promptno i preduzeti odgovarajuće mjere. Sa druge strane, iz tužilaštava i policije reći će da u cilju istrage ne mogu davati više informacija, pa će se po običaju sve vrlo brzo zaboraviti ili završiti možda tek minimalnom novčanom kaznom za pojedinca ili klub.

U ovom slučaju jedina razlika u odnosu na sve prethodne priče o mogućim malverzacijama je ta što je ovaj put prijava stigla od prvog čovjeka Zvijezde 09 Borisa Stanišića. Jedini se odvažio i sam policiji i N/FS BiH prijavio vlastite igrače. Ostaje da se vidi hoće li i konačni epilog biti drugačiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije