Nezavisni stav

Napokon vlast

Zoran Tegeltija, visoki funkcioner SNSD-a i bivši ministar finansija RS, imenovan je za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH 13 mjeseci nakon prošlogodišnjih oktobarskih izbora.

Iznenadno imenovanje Tegeltije na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH u utorak odjeknula je u javnosti s obzirom na to da se stvorila slika da se još zadugo neće postići dogovor u vezi s ovim pitanjem jer pobjednici nisu odustajali od svojih položaja ni milimetar i zakopali su se u rovove koji su svakog dana bili sve dublji i dublji.

Ipak, kompromis je postignut i Tegeltija je imenovan. U Brisel će biti poslan Program reformi BiH, a ne Godišnji nacionalni program (ANP) u vezi s kojim su najbitniji politički akteri mjesecima lomili koplja. Bez obzira šta stoji u pomenutom programu, jer odmah nakon imenovanja Tegeltija krenule su brojne reakcije i međusobna optuživanja, najvažnije je da je pronađeno rješenje i da se napokon u potpunosti kompletira vlast na nivou BiH.

Vlast je trebalo formirati mnogo ranije, najkasnije do marta, jer nju će sada ionako činiti stranke koje su odnijele pobjedu u oktobru prošle godine. Bez razloga se izgubila godina dana pregovaranja, uslovljavanja, nadmudrivanja, pucanja penala... Svi su tjerali inat i željeli da svojoj glasačkoj mašineriji pokažu ko je gazda u kući. Neformiranje vlasti prouzrokovalo je nerealizaciju brojnih projekata teških više od milijardu maraka, a stranačka prepucavanja bila su samo radi jeftinih političkih poena.

Svima je jasno da u BiH bez kompromisa nema napretka, pa zato odmah nakon izborne noći pobjednici treba da sjednu za stol, da nađu kompromis i naprave vlast, a ne da se na nju čeka 13 ili 16 mjeseci i duže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije