Nezavisni stav

Nasilje nad djecom nije prihvatljivo

Premlaćivanje dvanaestogodišnjaka na ulici od strane izrevoltiranog vlasnika kineske prodavnice u Doboju uznemirilo je javnost i mnogi su osudili muškarca, koji je iznerviran najvjerovatnije zadirkivanjem djece, pretukao dječaka, da je čak zadobio povrede glave, a ruka mu je završila u gipsu.

Ipak, bilo je i onih koji su putem društvenih mreža na neki način podržali to nasilje, jer, kako su napisali, "kad su djeca bezobrazna treba uzeti pravdu u svoje ruke".

Drugi su, pak, prozivali što je Kinez u pitanju, ali manje je važna njegova nacionalna pripadnost od činjenice da je djetetu jedan odrastao čovjek nanio teže povrede, da je hospitalizovan i zadržan na liječenju i posmatranju.

Nisu sva djeca cvjećke, a naročito u tom uzrastu umiju biti nestašni, ali ima li iko pravo brutalno prebiti nečije dijete i može li uopšte postojati razlog da nekome fali dlaka s glave?

Neki su komentarisali da je muškarcu prekipjelo jer su mu djeca navodno dirala robu i dobacivala mu, ali činjenica je da je dječak završio u bolnici s brojnim povredama i podlivima, s langetom na ruci i traumom, a nisu isključene ni unutrašnje povrede, koje za dijete tog uzrasta mogu biti fatalne.

Čovjek je možda i bio isprovociran i svi mi ponekad imamo kratak fitilj, ali njegova greška je što nije problem prijavio policiji, školi, roditeljima, već se na takav način doveo do toga da odgovara pred zakonom.

Tući dijete, njegovom glavom lupati vrata, nije nikakvo rješenje i alarmantno je, kao i podrška njegove supruge u tome da s metlom u ruci "dijeli pravdu".

Svaki roditelj, bez obzira na to koliko dijete pogriješilo, staće iza njega i spreman je na sve ako ga neko povrijedi, a najmanje što su u ovom slučaju roditelji mogli uraditi je da civilizovano i zakonski zatraže pravdu kako bi nadležne institucije utvrdile odgovornost.

O tome da li su i zašto dječaci provocirali bračni par, da li su ih ometali u poslu, trebalo je da razgovaraju roditelji, stručnjaci, školski tim, policija, pa ako postoji odgovornost treba zajednički naći način kako to riješiti, kako objasniti djeci, ali sasvim je jasno da nasilje nad djecom u ovom i bilo kojem drugom slučaju nikako nije prihvatljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije