Nezavisni stav

Nepotizmu širom otvorena vrata

​Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi USK, koje je Vlada ovog kantona uputila u parlamentarnu proceduru, ovdašnje sindikalne organizacije dočekale su na nož.

U sindikatima su uvjereni kako se radi o pokušaju aktuelne političke vrhuške da državnu upravu stavi pod punu političku kontrolu te upozoravaju kako se na ovaj način u potpunosti otvaraju vrata mogućem nepotizmu. Najviše kontroverzi u predloženim zakonskim prijedlozima proizvele su odredbe o zapošljavanju državnih službenika na period od tri godine bez raspisivanja javnog konkursa. Iznenađenje je i prijedlog da na javnom konkursu ne mora biti izabran najbolji kandidat, već da konačan odabir zavisi od samog poslodavca. Sindikalisti upozoravaju kako su pomenuti zakonski prijedlozi u potpunoj suprotnosti sa Zakonom o radu i Zakonom o državnoj službi Federacije BiH, te da se njima omogućuje izbor bilo kojeg kandidata koji je konkurisao bez obzira na njegovo znanje, reference i pokazane rezultate. Time se, upozoravaju, potpuno zanemaruje nečija kvalifikovanost i kompetentnost, te nameće princip podobnosti i na direktan način uvodi politizacija u državnu službu. S druge strane, predstavnici Vlade su uvjereni kako se predloženim izmjenama i dopunama pojednostavljuju i skraćuju dugotrajne procedure zapošljavanja državnih službenika, te ističu kako se radi o nacrtu zakona koji će naknadno biti usaglašavan sa socijalnim partnerima. Javna polemika o ovoj temi u Unsko-sanskom kantonu možda bi mogla imati smisla da nije očigledno kako su državne službe godinama postale nepresušni resurs za udomljavanje rodbine, prijatelja, kumova i stranačkih poslušnika.

Nepotizam se odavno uselio u ovdašnje institucije i ustanove. Mehanizmi kojima se zaobilaze i izigravaju administrativne procedure čiji je cilj da osiguraju prijem najkvalitetnijih kadrova, razrađeni su do perfekcionizma i funkcionišu bez problema. Sve se odvija pod pokroviteljstvom političkih elita koje kontrolišu cjelokupan društveni sistem u kojem su podobnost, poslušnost i odanost isključivo poželjne osobine. Rezultat svih takvih procesa je glomazna, troma i nesposobna administracija koja nije kadra da se uhvati u koštac s nagomilanim problemima s kojima se  suočava Unsko-sanski kanton, koji je zboga toga, po svim parametrima, na samom začelju u Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije