Nezavisni stav

Nespremni za migrantski talas

I baba Bisenija iz sela udaljenog 30 kilometara od najbližeg asfaltiranog puta znala je prije nekoliko godina da će i BiH zapljusnuti migrantski talas te da se država mora spremiti za masovniji dolazak izbjeglica.

Kada su kolone ljudi sa Bliskog istoka, preko Srbije, pa Mađarske odnosno Hrvatske, gazile prema zapadnoevropskim državama, svi smo bili svjesni da ćemo takav scenario kad-tad gledati i kod nas.

Danas je BiH, koja nije sposobna ni da se bori s vlastitim problemima, suočena s posljedicama svoje nezrelosti i nepripremljenosti.

Migranti su tu. U pitanju su hiljade ljudi, koje treba nahraniti, zagrijati i medicinski zbrinuti da ne bi došlo do epidemije.

Koliko je situacija složena, najbolje svjedoče primjeri iz Unsko-sanskog kantona, gdje je jedan migrant prije par dana ubijen, a drugi se, mjesec ranije, utopio pokušavajući kod Cazina preplivati rijeku Koranu i doći do tla EU.

Izbjeglice u USK borave u nehumanim uslovima, u devastiranim zgradama, koje je uništio zub rata, a dokrajčio zub vremena. Uži centar Velike Kladuše je preplavljen migrantima i građani su u strahu, bio on opravdan ili ne.

Istovremeno, iz zvaničnog Sarajeva još nismo vidjeli nijednu značajniju aktivnost koja bi gostima iz dalekih zemalja koliko-toliko pomogla, a ovdašnje stanovništvo umirila.

Savjet ministara BiH je, podsjetimo se, još u decembru prošle godine utvrdio Prijedlog osnova za vođenje pregovora za pristupanje BiH Sporazumu o zaštiti šišmiša u Evropi, a tek danas, šest mjeseci kasnije, bavi se informacijom o povećanom prilivu migranata u BiH. To sve govori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije