Nezavisni stav

Nestašica lijeka

Borba s virusom korona je proteklih mjeseci najvažnija i kod medicinara i kod farmaceuta, a naročito kod samih građana. Broj oboljelih nikako da se smanji, kovid odjeljenja u bolnicama širom BiH se i dalje pune, još ne vidimo kraj epidemije i konačnu pobjedu nad tim virusom.

Ali važno je postaviti i pitanje šta je s oboljelima od raznih hroničnih bolesti, teškim bolesnicima, da li imaju adekvatne terapije, da li mogu doći do doktora, da li su i dalje u rizičnim kategorijama, da li smiju da se požale na svoje bolove u jeku ove goruće pandemije?

Uprkos trudu zdravstvenih radnika u BiH, postoje i problemi s kojima se suočavaju pacijenti oboljeli od drugih bolesti, a uz to još uplašeni da ne "zakače" koronu.

Dešava se i nestašica pojedinih lijekova jer je korona usporila ili otežala nabavke određenih medikamenata, ili su se i proizvođači lijekova suočili s određenim problemima.

Tako su na primjer oboljeli od reumatoidnog artritisa i drugih reumatskih bolesti u BiH već neko vrijeme suočeni sa nestašicom lijeka metotreksata pa uzalud obilaze apoteke, a ovaj lijek koriste i onkološki i gastroenterološki pacijenti.

Do sada su se pacijenti snalazili uz pomoć solidarnosti - jedni drugima su iz raznih krajeva BiH, pa i regiona, slali određene zalihe, ali više ni toga nema.

Prema navodima iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nestašica metotreksata bi mogla potrajati do jeseni, a šta do tada da rade pacijenti ostaje pod znakom pitanja. Nekima će možda biti promijenjena terapija iako su godinama bili na jednoj na koju su se navikli, a neki će morati preskakati terapiju, što će pogoršati njihovo već ionako narušeno zdravstveno stanje.

Iz udruženja su tražili da se uradi interventni uvoz ovog lijeka, ali zasad ništa.

Ovo je samo jedan od primjera sa kojima se suočavaju oni koji pate od drugih sistemskih bolesti, a sigurno da ima  još raznih situacija.

Iako smo svi svjesni da je najvažnije savladati virus korona i protjerati ga iz svakodnevice, ipak je veoma bitno i da oboljeli od drugih bolesti imaju dostupne terapije, da mogu doći do doktora ili da im se ukaže pomoć ako zatreba, naravno uz poštovanje svih preporučenih mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije