Nezavisni stav

Nose nas prljave rijeke

Proteklih dana zbog velikog nevremena obilne padavine su poplavile nekoliko mjesnih zajednica u Lukavcu i Gračanici. Najgore je prošla mjesna zajednica Gnojnica, kod Lukavca.

Mještani Gnojnice kažu da ne pamte takve poplave i nevrijeme. Ogromne količine vode sručile su se u Gnojnički potok, koji to nije mogao podnijeti, pa je voda poplavila sve oko sebe - kuće, dvorišta, bašte, plastenike. Šteta je nemjerljiva za svakog oštećenog mještanina.

Nažalost, poplave nisu ništa novo... Sve je već viđeno. I u Gnojnici i u cijeloj BiH. Nemaran odnos čovjeka prema prirodi uzrok je svega. U koritima rijeka grade se kuće i postavljaju ograde. Rijeke se usmjeravaju u nekim pravcima po volji čovjeka, a ne prirode. Mostovi i prelazi na rijekama se prave bez ikakvih pravila i dozvola. Umjesto čiste vode, flore i faune, bh. rijekama plutaju kauči, frižideri, stolovi i brojno drugo smeće. Često i uginule životinje.

Postavlja se pitanje šta je svrha komunalnih redara, imamo li ih, rade li svoj posao, kažnjavaju li koga? Šta rade nadležna resorna ministarstva, lokalne zajednice, razne agencije za vodu? I na kraju, šta rade građani? Nažalost, niko ništa.

Lokalne zajednice tvrde da im treba više sredstava, resorna ministarstva da lokalne zajednice ne apliciraju dovoljno za sanaciju vodotoka, a građani su jedini koji nešto rade... Uništavaju rijeke, pa onda saniraju štetu.

Oštećeni su svi. I priroda i ljudi. Ali priroda je uvijek korak ispred čovjeka. Koliko god u nju ubaci, ona duplo vrati nazad. I to nikome ne donosi dobro. Kažu, BiH je izuzetno lijepa zemlja, sa šumama, planinama, rijekama. I jest. Ali joj nedostaje ljudske svijesti i  odgovornosti. Njeni stanovnici se ponašaju maćehinski prema svemu što ih okružuje i naučili su da žive tako. Uništavaju sve oko sebe i žive u toj prljavoj vodi, smeću, mulju. Zaglibili u svakom smislu.

Balkan je tvrd, teško prihvata promjene. Ekološka svijest mora biti ta promjena. U BiH postignuta vjerovatno novčanim kaznama i sankcijama.

Inače, priroda će svaki udarac uzvraćati grublje i sa više posljedica, a iz mulja i blata se nećemo nikad iščupati. Bar dok nas voda ne odnese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije